Saltar al contenido

Köpguide: 5 bästa 10-tums surfplattor 2022

tablet-10-inch-2

Surfplattor är ett viktigt resetillbehör för många människor. Oavsett om du åker på semester och inte vill vara helt bortkopplad eller om du använder den för underhållning är surfplattan en enhet som, precis som din mobiltelefon, är oumbärlig. Därför är det viktigt att veta hur du väljer rätt modell utifrån dina behov och egenskaper. I den här jämförelsen visar vi dig de bästa 10-tums surfplattorna som du kan hitta på marknaden. Missa inte det!

Vilka är de mest rekommenderade 10-tums surfplattorna?

Innan vi börjar vår jämförelse bör det noteras att de modeller som presenteras nedan har olika egenskaper och funktioner som kanske inte är desamma i alla modeller. Priserna kan dessutom variera beroende på billiga erbjudanden på Amazon eller på lagertillgång.

1) Samsung Galaxy Tab S6 Lite – Upp till 1 TB kapacitet och integrerad S-Pen-penna

Vi börjar med att tala om ett varumärke som aldrig misslyckas. Samsung är en av de stora tekniska ledarna, bland annat för sina produkters kvalitet och tillförlitlighet. Samsung Galaxy Tab S6 Lite är ett bra exempel på detta. Det är en 10,4-tums surfplatta som bygger på operativsystemet Android 10 och har en upplösning på 2000 x 1200 pixlar på TFT-skärmen. Den har en 8 MP-kamera på baksidan och en 5 MP-kamera på framsidan. Båda kan spela in videor i Full HD-upplösning.

En annan konkurrensfördel med den här surfplattan är att den har en S-Pen-penna med stylus, medan andra modeller måste köpas separat. Om vi fokuserar på Exynos 9611 Octa-core-processorn finner vi att den har en kapacitet på 4 GB RAM och 64 GB internminne. Om du behöver mer utrymme kan du lägga till ett microSD-kort och nå upp till 1 TB kapacitet.

Batteriet är 7040 mAh och ger upp till 12 timmars internetanvändning samt snabbladdning. När det gäller smarta funktioner är det värt att notera att även om den inte har stöd för NFC erbjuder den LTE-anslutning, WiFi, Bluetooth 5.0 och möjligheten att synkronisera surfplattan med din dator eller Samsung-smartphone. Slutligen kan du ansluta surfplattan till PENUP-appen, där du hittar kreativa aktiviteter som är perfekta för de små.

2) Lenovo Tab M10 – Surfplatta med ansiktsigenkänningssensor

Den andra huvudpersonen i vår recension är denna modell från Lenovo, ett annat pålitligt märke när det gäller datorer och surfplattor. Den har en 10,3-tums Full HD-pekskärm med en ljusstyrka på 330 nits för att du ska kunna titta på dina filmer i hög kvalitet. Precis som Samsung-surfplattan har den också en 5 MP-kamera på framsidan och en 8 MP-kamera på baksidan, även om operativsystemet i det här fallet är Android 9.

Den här surfplattan har ett integrerat Qualcomm ADreno 505-grafikkort och processorn är MediaTek Helio P22T med 8 kärnor och en frekvens på 2,3 GHz. Lagringskapaciteten är 4 GB RAM och 64 GB intern lagring, som i det här fallet endast kan utökas upp till 256 GB. Det finns också två Dolby Atmos-högtalare för att skapa en uppslukande ljudupplevelse.

När det gäller smarta funktioner finns det en sensor för ansiktsigenkänning för att låsa upp skärmen, samt WiFi och Bluetooth 5.0. Sist men inte minst ger batteriet en batteritid på cirka 9 timmar.

3) Huawei MediaPad T5 – Inbyggd högtalarteknik och Full HD-skärm

Företaget Huawei är ett tydligt exempel på hur ett varumärke med ett ursprungligen dåligt rykte har lyckats etablera sig som ett riktmärke för elektroniska kvalitetsprodukter. I dag fokuserar vi på Huawei MediaPad T5, en surfplatta med utmärkt värde för pengarna och inte minst bra funktioner. Skärmen är 10,1 tum och har en Full HD-upplösning (1920 x 1200 pixlar). En annan höjdpunkt är batteriet på 5100 mAh, med en batteritid på cirka 9 timmar.

Det är en mindre avancerad modell när det gäller operativsystemet, Android 8.0, och lagringskapaciteten, som fortfarande är 3 GB RAM och 32 GB internt. Den inbyggda processorn är dock den åttakärniga Kirin 659, vilket inte alls är dåligt. Den enda nackdelen är att den inte har någon SIM-kortplats, även om du kan lägga till ett microSD-kort för att öka kapaciteten till 256 GB.

Högtalarna, dubbla stereohögtalare, är Histen 5.0, enligt Huaweis egen teknik. När det gäller användningen av surfplattan lyfter vi fram det tillgängliga komfortläget och Children’s Corner, ett utrymme där du kan samla olika program och spel för barn.

4) Samsung Galaxy Tab A7 – Ultrastarkt batteri, visuell komfort och dataskydd

Som du vet är Samsung ledande på marknaden för elektroniska enheter, även inom segmentet för surfplattor. I det här fallet talar vi om Galaxy Tab A7, en modell där vi lyfter fram vissa aspekter som batteriet, ljudet eller användarvänligheten och komforten. När det gäller batteriet hittar vi en kapacitet på 7040 mAh, vilket är långt över genomsnittliga surfplattor på instegsnivå med 15 W snabbladdning. Å andra sidan är Samsung Galaxy Tab A7:s 10,4-tumsskärm dynamisk, vilket ger dina ögon en behagligare känsla. Det mörka läget minskar ögonstress och hjälper till att spara batteritid.

Den här surfplattan har en 8 MP-kamera och en 5 MP-kamera på framsidan som kan spela in i Full HD-upplösning. När det gäller processorn har den här surfplattan en åttakärnig processor med 3 GB RAM och 32 GB intern lagring. Kapaciteten kan dock utökas upp till 1 TB med ett microSD-kort.

En annan höjdpunkt är de fyra Dolby Atmos-högtalare som Samsung Galaxy Tab A7 har. Den har också WiFi-anslutning, Bluetooth 5.0 och integrerar Samsung Knox, en säkerhetsplattform i flera lager som stärker dataskyddet.

5) Yototp N10 – Den stora okända som utmärker sig för sitt pris- och kvalitetsförhållande

Den sista modellen som ingår i den här jämförelsen är kanske den mest okända för användarna, men du kommer säkert att finna den intressant. Faktum är att den är en av de högst rankade på Amazon tack vare den utrustning den erbjuder för mindre än 140 euro. Först och främst är den utrustad med ett superkomplett kit: mus, tangentbord och stylus. Den är också kompatibel med Office-paketet och är baserad på operativsystemet Android 10.0, vilket är ett försprång för flera av dess konkurrenter. Du kan ladda ner den senaste versionen av program som Youtube, Skype eller Netflix.

Processorn har 8 kärnor, når en frekvens på 1,6 GHz och har en kapacitet på 4 GB RAM och 64 GB internt, som kan utökas upp till 128 GB via SD-kort. Dessutom är den utrustad med dubbla högtalare, så ljudkvaliteten är inget problem.

Om vi tittar på skärmen är det den aspekt där denna surfplatta är svagast. Den är 10,1 tum stor och har en lägre HD-upplösning på 800 x 1280 pixlar. Å andra sidan har den två kameror, en bakre kamera på 5 MP och en frontkamera på 2 MP. Även om de har lägre upplösning än Samsungs är de inte dåliga för priset på surfplattan.

Toppsäljare: bäst säljande 10 tums surfplattor

Det finns många olika modeller på marknaden för 10-tums surfplattor, vilket kan skapa förvirring bland användarna. Därför kan det vara intressant att veta vad andra köpare som redan har provat dem tycker:

Rekommendationer innan du köper en 10-tums surfplatta

10-tums surfplatta
Om du ska köpa en 10-tums surfplatta finns det vissa saker du bör veta innan du fattar ett beslut om att välja rätt. Detta beror på dina preferenser, som i sin tur bestäms av dina personliga behov och smak. Det finns dock vissa gemensamma funktioner i surfplattor som du kan titta på för att jämföra olika modeller:

  • Skärmupplösning: I det här fallet kommer storleken inte att vara avgörande, eftersom alla modeller är 10-tums. Å andra sidan kan upplösningen, dvs. antalet pixlar som visas på skärmen, vara en avgörande faktor. Full HD rekommenderas för bilder och videor av högre kvalitet.
  • Processor: Detta är en viktig del, eftersom det är beroende av den för att en surfplatta eller elektronisk enhet ska fungera korrekt. Dessutom är den vanligtvis relaterad till den maximala lagringskapaciteten. Som du har sett finns det modeller med upp till 4 GB RAM-minne och 64 GB internminne, även om det vanligtvis kan utökas med ett externt kort.
  • Penna: Det är vanligt att man skaffar vissa tillbehör för att optimera användningen av surfplattor, ett av de vanligaste är pennan. Om detta är viktigt för dig rekommenderar vi att du väljer en modell där det ingår som en del av utrustningen.
  • Mångsidighet: Vissa surfplattor kan också användas som små datorer. För att göra detta är det lämpligt att de har ett operativsystem som tillåter det, samt att du köper ett tangentbord och en mus som du kan ansluta till surfplattan.

Slutsats: Vilken är den bästa 10-tums surfplattan?

Svaret på denna fråga beror på olika faktorer. En av de viktigaste är priset. Även om det inte finns några större prisskillnader mellan de fem utvalda modellerna kan det påverka ditt beslut om du till exempel har en budget på högst 200 euro. Det kan också vara ett avgörande kriterium om du är osäker på om du ska välja mellan två modeller med liknande teknisk prestanda.

Men det finns också andra personliga faktorer att ta hänsyn till, till exempel estetik och design. Det viktiga är att tänka på dina önskemål och behov så att du vet vilka delar du ska fokusera på. Och om du fortfarande är osäker kan du kontrollera de åsikter som andra användare har uttryckt på Amazon och hur tillfredsställande deras erfarenheter har varit med varje modell.