Saltar al contenido

Dyson V15 Vs Dyson V11 – Nycklar för att välja den bästa Dyson dammsugaren

Dyson V15 Vs Dyson V11

Att Dyson är ett referensmärke på marknaden för sladdlösa dammsugare är obestridligt. Nyckeln ligger i att veta hur man väljer den lämpligaste modellen, inom det breda utbudet, för att tillgodose dina behov. Det viktigaste är därför att veta hur man identifierar dem på rätt sätt för att kunna avgöra vilka aspekter som är prioriterade. Vi hjälper dig genom att visa en jämförelse mellan Dyson V15 och Dyson V11. Missa inte det!

Innan vi börjar: Vilka versioner finns tillgängliga?

Innan vi går in på detaljerna är det värt att notera att du kan välja mellan olika versioner av varje modell:
Dyson V15: Du kan välja mellan versionerna Detect Absolute, Detect Absolute Extra och Detect Complete Extra. De viktigaste skillnaderna är antalet tillbehör (9, 11 respektive 13) och användningsområdet.
Dyson V11: I det här fallet finns det bara en version, Dyson V11 Absolute.

Dyson V15 Vs Dyson V11_5

Dyson V15 Vs Dyson V11: skillnaderna mellan de två modellerna

Låt oss börja med att lyfta fram de viktigaste skillnaderna mellan dessa två sladdlösa dammsugare, så att du kan se vilken som passar bäst för dina behov:

Estetik och design

Dyson har ett mycket likartat utseende i alla sina modeller, som ofta skiljer sig åt genom att byta färg på metallröret. De flesta mönster är ljusa och färgglada, nästan alltid med en metallisk touch.

Å andra sidan väger de två dammsugarna cirka 3 kg och har mycket homogena mått.

Tillägg av skärm

En annan gemensam egenskap är den digitala displayen, som är en av de mest kända faktorerna hos Dyson, även om vi kan se vissa skillnader.

Dyson V11 har en LCD-skärm där du kan se batteristatus, vilken effektnivå du har valt samt uppdateringar och underhållsvarningar.
Dyson V15:s display är däremot mer sofistikerad. Förutom de element som du också kan se på Dyson V11 kan du i den nya versionen också se vilka partiklar den har dammsugit upp, tack vare en inbyggd sensor. Denna information visas i ett jämförande stapeldiagram som även mäter partikelstorleken.

Maximalt uppnåelig effekt

Detta är utan tvekan en av de viktigaste funktionerna som Dyson har förbättrat, nämligen sugkraften.
När det gäller de två dammsugare som vi analyserar kan vi se den första skillnaden. Sugkraften i Dyson V15 når en nivå på 240 airWatt (aW) tack vare Hyperdymium-motorn, jämfört med 185 aW i Dyson V11. Observera att denna parameter kan variera beroende på vilken V11-modell du väljer (Animal Plus eller Absolute).

Effekttalet avser den kraft som motorn utövar för att fungera, och mäts vanligtvis i watt. Sugkraften mäter däremot rörets kraft att suga upp smuts. Förhållandet mellan de två är inte nödvändigtvis proportionellt, dvs. sugeffekten kan vara mycket hög även om den nominella effekten inte är så hög.

Slutligen, när det gäller motorn, med cyklonteknik, roterar den i båda fallen med högst 125 000 varv per minut, så den verkliga skillnaden kommer att märkas i sugförmågan.

Många olika borstar

Glöm inte att vi har att göra med två 2-i-1 dammsugare, det vill säga de fungerar både som en kvastdammsugare och som en handhållen dammsugare, vilket är ett bevis på deras enorma mångsidighet. Det finns dock några viktiga skillnader när det gäller de viktigaste tillbehören.

Huvuddelen i båda fallen är High Torque, som drivs av DLS-teknik (Dynamic Load Sensor). Systemet kan automatiskt justera den effekt som krävs för varje typ av golv beroende på dess egenskaper och smutsnivå.

Dyson V15 ligger däremot återigen före sin mindre syster med tillägget Slim Fluffy Laser, en lins som sprider laserljuset i ett fläktformat mönster för att öka synligheten av fina partiklar på hårda golv.

Som ett resultat utökar lasern synfältet nedåt med 1,5° och sträcker sig 7,3 mm. Den gröna färgen ökar kontrasten inom de nyanser som ögat ser, så att du ser fina partiklar som du annars skulle missa.

Fördelarna med Dyson V15 slutar inte där. Förutom laserhuvudet har Dyson V15 ytterligare ett konformat borsthuvud som är utformat för att suga upp djurhår. Slutligen förbättrar den Dyson V11:s befintliga hörnljus genom att lägga till ett LED-ljus för att lysa upp de mörkaste hörnen.

Nya funktioner

Man kan säga att båda har ett stort antal tekniska funktioner som gör att de sticker ut från sina konkurrenter. Men återigen måste vi välja mellan det goda och det utmärkta.

Dyson V15 har många av de extra funktioner som Dyson V11 redan har. Detta är fallet med det löstagbara batteriet, det enkla tömningssystemet som undviker fysisk kontakt med smuts och närvaron av en laddningsbas och ett väggfäste för förvaring av dammsugaren.

Dyson V15 har dock ett antal ytterligare funktioner som generellt sett ger den större teknisk precision. Den senaste modellen innehåller till exempel en Piezo-sensor, en akustisk sensor som kan mäta partikelstorlek 15 000 gånger per sekund.

Det gör den genom att omvandla partiklarnas akustiska vibrationer till elektriska signaler. Detta system underlättar den automatiska justeringen av sugeffekten vid högre dammkoncentrationer, vilket optimerar prestanda och energieffektivitet.

Värde för pengarna

Det kommer inte att förvåna dig att veta att det brittiska företaget är ett av de dyraste märkena på marknaden idag, på grund av produkternas utmärkta kvalitet och prestanda.

När du jämför någon av de två modellerna som vi analyserar med andra liknande modeller från konkurrenterna kommer du att se att de är dyrare i båda fallen.

Den tekniska överlägsenhet som Dyson V15 har jämfört med V11 återspeglas också i priset, som är betydligt högre.

Dyson V15 Vs Dyson V11_4
Dyson V15 och Dyson V11: Vad de har gemensamt

Nu är det dags att analysera de aspekter som de två huvudpersonerna i vår granskning har gemensamt. Det är inte förvånande, eftersom de tillhör samma varumärke:

Filtreringssystem

Sist men inte minst talar vi om filtreringssystemet. Vilken typ av filter en dammsugare har är alltid viktigt, särskilt om det finns personer hemma som är känsliga för allergener.

Både Dyson V15 och Dyson V11 har ett högeffektivt HEPA-filter som kan hålla tillbaka 99 % av mikropartiklarna ner till 0,3 mikrometer. Och enligt varumärket självt rekommenderas att du tvättar filtret ungefär en gång i månaden.

Justerbar effekt och god autonomi

Självständig användning är en annan av de viktigaste faktorerna i en sladdlös dammsugare. I detta avseende har både Dyson V15 och Dyson V11 en mycket likartad drifttid på cirka 60 minuter.

Körtiden beror dock på vilken effektnivå du väljer. Båda dammsugarna har tre lägen: standard, turbo och eco. Den 60 minuter långa drifttiden motsvarar eco-läget, som är det mest effektiva läget.

Total tankkapacitet

Sladdlösa dammsugare tenderar att ha en mindre tankkapacitet än andra typer av dammsugare, eftersom kroppen är tunnare och har mindre yta. Dyson ligger dock över genomsnittet i detta avseende.

Om du förväntar dig att hitta en skillnad i storleken på behållaren på Dyson V15 jämfört med Dyson V11 kommer du inte att hitta någon skillnad. Företaget har inte heller gjort några ändringar i detta avseende och har behållit kapaciteten för de två tankarna på 760 milliliter.

För en kvastdammsugare är detta inte dåligt, eftersom det är en mycket större storlek än andra märken som Conga eller Rowenta, där det är lättare att hitta behållare på 500-600 ml.

Dyson V15 Vs Dyson V11

Dyson V15 och Dyson V11: Vad är resultatet?

Dyson V15 ligger före sin lillasyster i alla avseenden. Även om de delar vissa funktioner, som batteritid och tankstorlek, erbjuder V15 mer avancerade alternativ. Till exempel LED-ljushuvudet för att se osynliga partiklar eller den akustiska sensorn som mäter dammpartiklarnas storlek.

När det gäller sofistikering och innovation skulle Dyson V15 vinna kampen. Det betyder dock inte att det är det mest värdefulla. Som vi har sagt beror det på dina sökkriterier och dina behov.

Om du inte kan höja budgettaket så högt är Dyson V11 en utmärkt modell som ger bättre prestanda än många konkurrerande dammsugare.

Men om du inte har något emot att betala mellanskillnaden för att få ta del av märkets mer avancerade funktioner, skulle beslutet luta åt V15. Vad vi kan säga är att oavsett vad du väljer så kommer du att få det rätt.