Saltar al contenido

Garmin Forerunner vs Vivoactive vs Fenix: Skillnader mellan tre mycket kompletta sortiment

Garmin Forerunner vs vivoactive vs fenix_2

Garmin är utan tvekan ett av de ledande varumärkena inom smartklockor. Men visste du också att det är ett av de märken som har flest modeller? Det finns totalt 6 olika sortiment, och varje sortiment har olika modeller. I den här jämförelsen kommer vi att fokusera på tre av de mest populära bland de mest lojala kunderna: Garmin Forerunner vs Vivoactive vs Fenix. Är du redo att upptäcka alla deras fördelar och ta reda på vilken du ska välja? Då kör vi!

Garmin Forerunner vs Vivoactive vs Fenix: De mest populära modellerna

Först och främst är det viktigt att veta vilka modeller du hittar i varje serie, eftersom alla inte har samma utbud.

  • Forerunner: Denna serie är den största av de tre, med totalt 13 modeller. I själva verket finns det 7 modeller med flera olika versioner av varje modell. Du kan välja mellan Forerunner 45, 55, 245 (standard och Music), 255 (standard, S, Music, SMusic), 745, 945 (standard och LTE) och 955 (standard och Solar).
  • Vivoactive: I det här fallet finns det bara två modeller, Vivoactive 4 och 4S.
  • Fenix: Den tredje serien består av åtta modeller, som egentligen är tre med olika varianter. Dessa är Garmin Fenix 7 (standard, sol och safir), Fenix 7S (sol, safir och standard) och 7X (sol och safir).

För att jämförelsen ska bli objektiv tar vi tre basmodeller från varje serie som referens: Garmin Forerunner 245, Garmin Vivoactive 4 och Garmin Fenix 7.

Garmin Forerunner vs vivoactive vs fenix_4

Garmin Forerunner vs Vivoactive vs Fenix: Hur liknar de varandra?

Även om de är tre olika serier tillhör de samma märke, vilket gör att de har följande egenskaper gemensamt:

Grundläggande mätningsalternativ

Förutom de mer avancerade funktionerna som vi redan har sett har de tre Garmins även andra mer grundläggande funktioner gemensamt. Du kan till exempel ta emot samtal och meddelanden, kolla kalendern eller vädret, styra musiken eller använda funktionen för att hitta din telefon eller klocka.

Alla tre kan också räkna steg, förbrända kalorier, tillryggalagd sträcka och intensitetsminuter för varje träningspass.

Hjärtfrekvens

Låt oss nu analysera likheterna ur funktionell synvinkel, och det första som sticker ut är att våra tre huvudpersoner kan mäta syremättnaden i blodet.

De kan också analysera hjärtfrekvensen och visa resultaten i realtid. I själva verket kommer alla tre att utfärda en varning om de upptäcker en avvikelse i detta avseende.

Färgdisplay

Vi fortsätter att prata om skärmen, i det här fallet för att lägga till att alla tre smartklockorna har en färgskärm, vilket gör att du kan se alla data som samlas in på skärmen på ett bekvämare sätt. Det är dock bara Vivoactive- och Fenix-modellerna som har en pekskärm, inte Forerunner. Å andra sidan är alla tre skärmarna transflektiva och synliga i solljus.

Anslutningsmöjligheter

Om du vill synkronisera smartklockan med din smartphone kan du göra det antingen via Bluetooth eller via Garmin-mobilappen. Det är också värt att notera att Vivoactive och Fenix också är WiFi-kompatibla.

Skydd av glas

En av likheterna är att alla tre smartklockorna har Corning Gorilla Glass, så de har samma skydd mot yttre stötar. Det är värt att notera att Forerunner och Vivoactive har version 3, men i praktiken är prestandan mycket likartad. Alla tre modellerna har också standardremmen i silikon.

Sensorsvit

En annan likhet mellan de tre modellerna är att de har GPS-, Glonass- och Galileosensorer samt kompass och accelerometer. Endast Vivoactive- och Fenix-modellerna har ett gyroskop och en barometrisk höjdmätare, men alla tre är användbara för aktiviteter som vandring.

Garmin Forerunner vs vivoactive vs fenix_3

Garmin Forerunner vs Vivoactive vs Fenix: Viktiga skillnader

Låt oss ta en titt på de viktigaste skillnaderna mellan Garmins tre smartklockor:

Skärmstorlek

För att vara rättvis är skillnaden i detta avseende minimal, men det är värt att notera. Garmin Forerunner har en skärm på 1,2 tum, något mindre än Vivoactive och Fenix på 1,3 tum. När det gäller upplösning har Vivoactive en upplösning på 240 x 240, jämfört med 260 x 260 pixlar för Fenix och Vivoactive.

Spårning av aktivitet

De erbjuder inte heller samma kvalitet när det gäller de uppgifter som analyseras för var och en av de vanligaste idrottsaktiviteterna. För att sammanfatta kortfattat ger vi dig följande uppgifter:

  • Om du brukar träna på gymmet är Garmin Vivoactive din bästa bundsförvant. Detta beror på att det är den som analyserar flest olika aspekter, inklusive andningstekniker, något som konkurrenterna inte erbjuder.
  • För idrottare är Garmin Fenix det bästa valet. Det är den enda av de tre som är utformad för att mäta prestationen under ett ultramarathon, och det är den som har flest funktioner för denna sport.
  • Detsamma gäller om du spelar golf, och då bör du också välja Fenix. Det är den enda av de tre som erbjuder personliga mål, handikappbedömning och uppgifter om vindhastighet.
  • Friluftsaktiviteter kräver en detaljerad mätningsnivå från en smartklocka, något som Garmin Fenix mer än väl uppfyller.
  • För cykling och simning är situationen densamma, även om det är värt att notera att skillnaden mellan Garmin Fenix och Vivoactive inte är lika uttalad som i de tidigare nämnda sporterna.

Övervakning av sömn

En hel del människor väljer att övervaka kvaliteten på sin sömn tack vare de mätningar som smartklockor kan göra. I denna aspekt är Garmin Fenix den mest kompletta, eftersom den är den enda av de tre som erbjuder fullständig information och utför uttömmande övervakning.

Om vi däremot tittar på påminnelser om avkoppling är det bara Garmin Vivoactive som aktivt kommunicerar dem på displayen.

Fullt användningsområde

En av de viktigaste skillnaderna är utan tvekan batteritiden. Garmin Forerunner kan köra i 7 dagar, vilket reduceras till 24 timmar om du aktiverar GPS-läget. Under samma förhållanden klarar Garmin Vivoactive 8 dagar respektive 6 timmar (med GPS-läge och musik).

Garmin Fenix erbjuder däremot flest alternativ för batteritid. Vid normal användning kan den hålla i upp till 18 dagar utan att behöva laddas. Det är också den enda av de tre som har ett batterisparläge som förlänger batteritiden till 57 dagar. Om du aktiverar GPS är batteritiden 57 timmar.

Vatten toleransnivå

Alla tre smartklockorna har inte heller samma förmåga att tåla vatten. I det här fallet är det Fenix som har fördelen, eftersom den kan sänkas ner till 100 meter, tack vare sin motståndskraft mot vatten i 10 atm. Forerunner och Vivoactive har en 5 ATM-klassning, vilket gör att de kan sänkas ner till högst 50 meter.

Kontaktlös betalning

Om du är van vid att betala med dina enheter, t.ex. din smartphone eller smartklocka, bör du veta att Garmin Forerunner inte kan ansluta till Garmin Pay, som är Garmins officiella betalportal. Det kan du göra med Vivoactive- och Fenix-modellerna.

Värde för pengarna

Slutligen vill vi lyfta fram en viktig skillnad för många användare: priset. Det är självklart att Garmin Forerunner 245 är billigast, medan Garmin Fenix är dyrast. Tänk dock på att detta kan variera, eftersom det inom Forerunner- och Fenix-serierna finns många olika prisklasser.

Garmin Forerunner vs Vivoactive vs Fenix: Slutsats

Slutligen måste vi bestämma vilket av de tre Garmin-sortimenten som passar oss bäst, även om du vet att detta är ett mycket personligt beslut som beror på varje användares individuella behov. Som du har sett är det faktiskt inte alla som ger samma prestanda beroende på vilken sport du utövar.

Generellt sett är Garmin Fenix den mest kompletta modellen, eller åtminstone den som har flest olika funktioner. Det betyder dock inte att det är det mest lämpliga för dig. Om du till exempel gillar fitness och gymträning kan du också vara intresserad av Garmin Vivoactive, som är ett billigare alternativ.

Och om du har en budget som inte tillåter dig att välja Fenix, erbjuder Garmin Forerunner ett riktigt attraktivt prisvärt alternativ och resultaten är intressanta, även om de inte är lika detaljerade.

Som du kan se finns det en smartwatch för alla; du behöver bara identifiera dina huvudsakliga behov och känna till dina begränsningar för att välja den som passar bäst. Alla tre modellerna har Garmins kvalitetsgaranti, så det finns inget att oroa sig för.