Saltar al contenido

JBL Charge 5 Vs JBL Flip 6 – Är det värt att uppgradera till en JBL-högtalare?

JBL Charge 5 Vs JBL Flip 6

JBL är en klar marknadsledare inom ljudteknik, ett av de mest specialiserade företagen på området och ett av de bäst positionerade. Varje gång de lanserar en ny modell tar vi därför en närmare titt på de nya funktionerna för att se hur mycket de har förbättrat den föregående modellen. I det här fallet jämför vi två högtalare som, även om de tillhör olika serier, har många gemensamma egenskaper och är helt jämförbara. Vi talar om JBL Charge 5 vs JBL Flip 6. Vill du veta hur de skiljer sig åt? Läs vidare!

JBL Charge 5 Vs JBL Flip 6: de mest anmärkningsvärda skillnaderna

I tveksamma fall är skillnaderna ofta viktigare än likheterna när det gäller att välja mellan två alternativ, särskilt när de är av hög kvalitet och prestanda. Därför sammanfattar vi nedan de viktigaste skillnaderna:

Batteriets livslängd

Den viktigaste egenskapen hos trådlösa enheter är att de inte behöver vara anslutna till elnätet för att fungera. En av de viktigaste aspekterna är därför hur självständiga de kan användas, så att man kan avgöra vilken av dem som är mest värdefull.

I det här fallet måste vi säga att skillnaden är anmärkningsvärd. JBL Charge 5 klarar upp till 20 timmars musikuppspelning på en enda laddning, vilket är långt ifrån de 12 timmar som JBL Flip 6 klarar av.

Men när det gäller laddningstiden är det annorlunda: JBL Flip 6 behöver bara 2,5 timmar för att ladda upp batteriet helt, jämfört med Charge 5 som behöver 4 timmar.

Ljudets klarhet

Du håller säkert med oss om att en annan viktig fråga är kvaliteten på ljudet som varje högtalare spelar upp, eftersom det är dess främsta syfte.

I detta avseende har JBL Charge 5 en högre effekt på 30 watt, jämfört med Flip 6:s 20 watt. Ljudkvaliteten är därför bättre i Charge 5.

Dessutom har den här högtalaren ett bredare ljudfrekvensområde. Båda har ett maxvärde på 20 kHz, men Charge 5 täcker frekvenser från 60 Hz, medan Flip 6 täcker frekvenser från 63 Hz.

Möjlighet att ladda telefonen

Innan vi lärde oss om funktionerna i Flip 6 förväntade vi oss att JBL skulle införa en port för laddning av telefonen på själva enheten, en funktion som JBL Charge 5 har. Det har dock inte gjorts, och detta är fortfarande en konkurrensnackdel jämfört med sin rival.

Värde för pengarna

Du har redan sett att JBL Charge 5 har mer ljudstyrka, mer autonomi och låter dig ladda din telefon som en extra funktion, det är konsekvent att se att den har ett något högre pris än Flip 6, trots att denna modell är nyare.

JBL Charge 5 Vs JBL Flip 6_2

JBL Charge 5 Vs JBL Flip 6: gemensamma punkter

Du vet redan vilka skillnaderna är mellan de två högtalarna, och nu är det dags att se hur de är lika. Eftersom det är två produkter från samma företag är det logiskt att tro att de har vissa likheter.

Visuellt utseende och tillgängliga färger

Vid en första anblick är det ingen tvekan om att de tillhör samma märke, eftersom deras design är mycket likartad.

JBL Flip 6 är något smalare och lättare, men båda har samma cylindriska form, mer konvex i mitten och med två ändar som slutar i gummikåpor. Den största skillnaden är att JBL Charge 5 sitter horisontellt medan Flip 6 sitter vertikalt.

Ett av JBL:s kännetecken är att de vanligtvis erbjuder ett brett färgutbud så att du kan välja högtalare i den färg som du tycker bäst om, och det gäller även här. Högtalaren finns i svart, vitt, mörkblått, turkosblått, rött, rosa, grönt, grått med mera.

Graden av tolerans mot externa agenter

En annan av de tydligaste likheterna mellan de två högtalarna är deras motståndskraft mot yttre påverkan. För att mäta detta använder de IP-klassificeringen följt av två siffror, varav den ena mäter motståndskraft mot vatten och den andra mot damm.

Både JBL Charge 5 och Flip 6 har en IP67-klassning, så de tål både svett och damm på samma sätt. Du kan alltså använda den på stranden eller i poolen utan problem.

PartyBoost

Om du har köpt en JBL-högtalare tidigare vet du förmodligen att en av märkets specialfunktioner är PartyBoost-systemet som företaget utrustar vissa av sina högtalare med.

Tack vare den kan du ansluta två olika JBL-högtalare för att multiplicera ljudets räckvidd, en mycket användbar funktion om du till exempel är på ett poolparty.

Bluetooth-kompatibel version

Slutligen är båda högtalarna kompatibla med Bluetooth version 5.1, så om du vill ansluta en extern enhet kan du göra det i båda fallen.

JBL Charge 5 Vs JBL Flip 6_3

JBL Charge 5 och JBL Flip 6: Vilket är det bästa valet?

Efter att noggrant ha analyserat de båda högtalarnas prestanda i de olika relevanta köpaspekterna är det dags att välja vilken högtalare du ska välja. Vi försöker alltid vara öppna, och i det här fallet måste vi erkänna att vi förväntade oss fler förbättringar och innovationer från JBL Flip 6.

Vi såg vissa förbättringar på vissa områden jämfört med Flip 5, men det var en möjlighet att matcha Charge 5 i fråga om funktionalitet och egenskaper.

JBL Charge 5 slår alltså sin rival när det gäller effekt, ljudåtergivningskvalitet och batteritid. Den har också en port för att ladda telefonen medan du använder högtalaren, en funktion som Flip 6 saknar.

Designmässigt ligger Flip 6 närmare Charge 5 än sin föregångare, och i båda fallen kan du välja mellan ett stort antal färger. En fördel för Flip 6 i detta avseende är att den är lättare, vilket gör den bekvämare att bära med sig.

Slutligen är det värt att titta på priset, som alltid är ett viktigt inköpskriterium i beslutet. Med tanke på Charge 5:s styrkor är det logiskt att JBL Charge 5 är dyrare, eftersom den har mer avancerade funktioner.

Trots det är den ekonomiska skillnaden inte överdrivet stor, och i det här fallet anser vi att det fortfarande är värt att välja JBL Charge 5 tack vare den bättre prestandan. Men som vi alltid säger, det är bara du som har sista ordet.

Vilka är de mest sålda JBL-högtalarna?

Om du inte vet vilken modell du ska välja, även om du har läst vår jämförelse, kan det vara bra att veta vad andra användare har valt.

No products found.