Saltar al contenido

Levoit vs Dyson: Hur väljer man den bästa luftfuktaren?

levoit vs dyson

Ännu ett år står det klart att klimatförändringarna i hög grad förändrar våra sommarmönster och rutiner. För några år sedan uthärdade vi en månad med intensiv värme som sällan översteg 40 grader Celsius, men nuförtiden har denna situation mångdubblats. Det är nu vanligt med flera månader i rad med höga temperaturer, vilket leder till att vi mer och mer tar till apparater för att lindra denna känsla.

Men detta behov blir nästan en besatthet när vi får barn, eftersom vi vill upprätthålla en så optimal miljö som möjligt för dem. Det är därför efterfrågan på luftfuktare ständigt ökar, eftersom de hjälper till att bekämpa den torrhet som kvarstår under en stor del av året. För att hjälpa dig i ditt val har vi utvärderat två ledande varumärken inom detta område: Levoit vs. Dyson. Låt oss gå vidare med det!

No products found.

Anledningar att köpa en luftfuktare

Först och främst är det viktigt att överväga i vilka fall det är bekvämare att använda en luftfuktare, eftersom inte alla regioner är desamma. Till exempel i kustområden eller områden på lägre höjder är det vanligtvis inte nödvändigt, eftersom de redan har en mycket hög luftfuktighet. Men i kallare områden på högre höjder kan det vara nödvändigt, eftersom miljön är mycket torrare.

Eftersom jag bor i ett inlandsområde på högplatån innebär torrheten både sommar och vinter att jag vanligtvis använder luftfuktaren under fyra eller fem månader om året. Som ni vet är alla platser olika, men det är till stor hjälp att upprätthålla en fuktigare miljö, särskilt för andningsorganen. Det här är faktiskt några av de viktigaste fördelarna:

  • Förbättrar andningshälsan: Torr luft kan irritera luftvägarna och förvärra problem som nästäppa, halsont och hosta. En luftfuktare kan tillföra fukt till luften, vilket kan lindra dessa symptom och göra det bekvämare att andas.
  • Förebyggande av torr hud: Torr luft kan ta bort fukt från huden, vilket leder till problem som torrhet, fjällning och klåda. En luftfuktare kan hjälpa till att hålla huden återfuktad och mjuk genom att upprätthålla en tillräcklig fuktnivå i miljön.
  • Skydd av möbler och föremål: Trä och andra känsliga material kan spricka eller förvridas i miljöer med alltför torr luft. En luftfuktare kan förhindra skador på möbler, musikinstrument och andra ömtåliga föremål genom att upprätthålla en balanserad luftfuktighet.
  • Lindring av förkylnings- och influensasymtom: Att använda en luftfuktare i sovrummet under en förkylning eller influensa kan hjälpa till att lösa upp nästäppa och lindra torrhosta, vilket underlättar återhämtningen och gör det bekvämare att sova.
    Förbättrad komfort: Torr luft kan göra att miljön känns obekväm och kall, även vid måttliga temperaturer. Genom att tillföra fukt till luften kan en luftfuktare få utrymmet att kännas varmare och mysigare.

Levoit vs Dyson 2

Luftfuktare: typer och typer

Låt mig nu förklara vilka typer av luftfuktare du kan välja mellan. I stort sett finns det 3 typer: luftfuktare med kall dimma, luftfuktare med varm dimma och ultraljudsluftfuktare.

Luftfuktare med varm ånga, även kända som förångare, värmer vatten tills det förvandlas till ånga och släpper sedan ut det i luften för att öka luftfuktigheten. Dessa enheter har vanligtvis ett elektriskt motstånd eller en värmeenhet som höjer vattnets temperatur. Den heta ånga som bildas släpps ut i omgivningen i form av vattenånga.

Dessa luftfuktare har fördelen att de dödar bakterier och bakterier som finns i vattnet på grund av uppvärmningsprocessen. Men de har också vissa nackdelar, som relativt hög energiförbrukning och potentiell risk för brännskador om de inte hanteras försiktigt, särskilt i hushåll med små barn.

Luftfuktare med kall dimma värmer, som namnet antyder, inte upp vattnet innan det släpps ut i luften. I sin tur kan dessa vara evaporativa luftfuktare, som använder en fläkt för att blåsa luften genom ett fuktat filter, så att den torra luften absorberar fukten och distribuerar den. Sedan finns det ultraljudsfuktare.

Dessa använder ultraljudsvibrationer för att bryta ner vatten till fina partiklar som omvandlas till en sval dimma av ånga. Denna dimma släpps ut i luften och ökar luftfuktigheten i miljön. Ultraljudsfuktare är kända för att vara mycket tysta och energieffektiva.

Om du frågar mig skulle jag välja ultraljudsluftfuktare. Främst för att om jag ska ha en luftfuktare i mitt hus så är det av hälsoskäl, och den här typen av luftfuktare är också mer effektiva och gör mindre ljud. Om jag kan få allt föredrar jag att betala lite mer för det, men detta är en mycket subjektiv fråga.

Levoit vs Dyson 1

Tips innan du väljer en luftfuktare

Nu när du vet vilka typer av luftfuktare som finns undrar du förmodligen hur du ska veta vilken du ska välja. Här är några tips som kan hjälpa dig att svara på den frågan:

  • Tänk på rummets storlek. Tänk på storleken på det rum eller område som du vill befukta. Vissa modeller är mer lämpade för små utrymmen, medan andra kan hantera större ytor på ett effektivt sätt.
  • Om du har barn är ljudnivån viktig. Om du är ute efter en tyst miljö är ultraljudsluftfuktare rätt väg att gå. Faktum är att en av deras främsta styrkor är just att de är perfekta för hem med spädbarn.
  • Analysera hur vattnet är. Om du har hårt vatten eller en hög koncentration av mineraler bör du överväga en luftfuktare med filtrering eller använda destillerat vatten för att förhindra utsläpp av luftburna partiklar.
  • Vilken kapacitet bör den ha? Utvärdera storleken på luftfuktarens vattentank. En större tank behöver inte fyllas på lika ofta, men tar också upp mer utrymme. Som ett tips är jag mer för att välja luftfuktare med en något mindre kapacitet, eftersom de tar upp mindre utrymme och framför allt eftersom vattnet behöver bytas varje dag och vattenkostnaden är lägre.

Levoit vs Dyson: De mest framstående modellerna

Så mycket för den teoretiska delen, låt oss gå vidare till den praktiska delen. I det här avsnittet kommer jag att berätta om de viktigaste funktionerna i några av de modeller jag gillar mest från varje märke. Det bör noteras att Dyson inte har många luftfuktare som sådana i sin katalog; den har fler luftrenare som har en funktion av att fukta miljön. Luftfuktare som sådana har de dock färre av. Levoit, å andra sidan, är ett av de märken som jag rekommenderar mest, och jag ville se varför.

Levoit Dual 200S Smart

Med en ungefärlig effekt på 24 watt är denna luftfuktare mycket bra valuta för pengarna. Kapaciteten är 3 liter, vilket är perfekt för mig, eftersom mitt hus inte är så stort, och på det här sättet spenderar jag mindre vatten. Dessutom har den en tillräckligt stor öppning för att tvätta luftfuktaren enkelt och perfekt. När det gäller autonomin varar den vanligtvis i cirka 12 timmar kontinuerligt, även om det är sant att jag vanligtvis inte lämnar den på under långa perioder, vilket innebär att den varar längre.

Den har en sensor som låter dig justera nivån på dimutgången enligt den målfuktighetsnivå du har valt, och detta garanterar att huset alltid kommer att hållas vid samma fuktighet, eftersom det är själva enheten som reglerar sig själv för detta. Och om du vill använda den via en röstassistent kan du göra det genom att ansluta den till Alexa. Den kan också styras från din smartphone via VeSync-appen. Slutligen blev jag förvånad över hur tyst den är i nattläge.

Levoit LV600HH Hybrid ultraljud

Observera att den här luftfuktaren ännu inte är till salu, men jag har redan kunnat prova den och jag älskade den. Den är mer komplett än den tidigare och har en större kapacitet, så om du har ett större hem rekommenderas det starkt. Kapaciteten är 6 liter, dubbelt så mycket som den tidigare modellen, och det innebär att den kommer att fungera i 50 timmar. Det jag gillar mest med den här luftfuktaren är det dubbla läget för sval eller varm dimma, vilket gör den till en mer mångsidig modell som passar extremt varma eller kalla klimat. Och precis som den tidigare kan den justeras automatiskt för att nå målfuktigheten, även om det i det här fallet finns en nivå mer än den tidigare.

Vi måste vara ärliga och erkänna att den inte är lika tyst som Dual 200S Smart, och detta är en nackdel för personer med spädbarn. Å andra sidan delar den med den andra luftfuktaren möjligheten att länka till en mobilapp för att göra den enklare att använda, samt Alexa röstassistent.

Dyson AM10

Slutligen, här är min åsikt om denna Dyson luftfuktare. Jag kan redan berätta att dess pris är många gånger priset på Levoit-modellerna. Jag är inte förvånad, för Dyson är ett mycket dyrt varumärke, men jag är inte så säker på att det är värt att betala denna skillnad. Inte för att Dyson AM10 inte är bra, utan för att jag tror att dess fördelar inte räcker för att motivera en så stor skillnad.

Den mest karakteristiska funktionen är Air Multiplier-tekniken, som gör det möjligt att utvisa upp till 460 liter luft per sekund. Dessutom kan vi justera mellan 10 nivåer av luftflöde, och detta skiljer den från sina konkurrenter. Det är dock inte en funktion som jag använder mycket, eftersom jag alltid lämnar den på samma nivå.

Den är också ganska högljudd, och för mig är detta viktigt för en god natts sömn. Därför är det en mer tekniskt avancerad luftfuktare, men personligen är det inte värt att betala en så stor skillnad när du har modeller som Levoit, som fungerar perfekt.

Levoit vs Dyson: Vilken luftfuktare ska jag välja?

Som du kan föreställa dig är min rekommendation mellan dessa två luftfuktare Levoit. Men först och främst vill jag klargöra att detta är en personlig och subjektiv åsikt som tar hänsyn till min personliga kasuistik, som inte behöver vara densamma som din. Dessutom är Dyson ett varumärke som, om det finns en sak det är känt för, är kvaliteten på sina produkter, och dess luftfuktare är ett tydligt exempel på detta. För mig är det dock för mycket för vad jag behöver.

Jag föredrar en enklare luftfuktare, men en som gör sitt jobb perfekt och framför allt är tyst. Av den anledningen föredrar jag Levoit, som är mer i linje med mina sökpreferenser. Men om sofistikering är viktigare för dig och du letar efter den mest avancerade luftfuktaren på marknaden, är Dyson ditt val.

Som jag alltid säger, det bästa med att ha en så bred marknad är att vi kan välja mellan flera alternativ, och det finns alltid en produkt som väntar på dig.