Saltar al contenido

Nikon Vs Canon: Vem har den bästa kameran för tillfället?

Nikon Vs Canon

Om du brinner för fotografering är du säkert medveten om de nya produkterna från Nikon och Canon, eftersom de är två av de mest kända märkena för tillfället. Men har du någonsin tittat närmare på alla deras egenskaper och hur de skiljer sig från varandra? Nedan analyserar vi de båda märkenas prestanda så att du kan se vilket av de två som passar bäst för dina sökpreferenser. Missa inte vår jämförelse mellan Nikon vs Canon!

Nikon Vs Canon: Hur presterar varje serie?

Som du kommer att se nedan beror funktionerna hos de båda märkena mycket på varje kamera. Men eftersom vi inte kan analysera alla kameror som Nikon och Canon har, kommer vi att fokusera på deras produktsortiment.

För att du ska kunna kontrollera några av de teoretiska frågor som vi har diskuterat i praktiken kommer vi nedan att kortfattat analysera två olika modeller av varje märke:

1) Nikon: tre högkvalitativa kameror

Vi börjar med att tala om de tre kamerasortiment som Nikon erbjuder:

Spegellösa kameror

Dessa kameror, som saknar spegel och optisk sökare, är utrustade med det spegellösa Nikon Z-systemet och har en design som bygger på företagets vidvinkelfäste.

Fästet är 17 % bredare än i andra serier och ger bättre prestanda i sämre ljusförhållanden. Dessutom har de en bildstabilisator inbyggd i kameran och är förseglade för att vara helt dammtäta.

DSLR

Detta är den benämning som Nikon använder för att hänvisa till DSLR-kameror, som använder en spegel för att reflektera ljuset till sökaren. I det här fallet har Nikon ett mindre utbud än Canon och saluför för närvarande cirka 10 modeller.

Kompaktkameror

Vi talar om Nikons COOLPIX-kameror. Denna typ av kamera har olika optiska zoomar för att få skarpare och skarpare bilder. Som du vet har den här typen av kamera inget avtagbart objektiv, så du måste titta på zoomområdet för att kontrollera dess prestanda.

Nikkon D7500 - Cámara réflex digital de 20.9 Mp (pantalla LCD 3.2", 4K/UHD, SnapBridge, Bluetooth, Wifi) color negro - kit con objetivo AF-S DX 18-140 mm f/3.5-5.6G ED VR
 • Apta para la noche, increíble sensibilidad lumínica
 • Mantenga la imagen definida, precisión de AF extrema
 • Metraje de vídeo 4K/UHD
 • Pantalla abatible vertical y controles táctiles
 • Mantenga la cámara conectada a su dispositivo inteligente con SnapBridge

2) Canon: fyra högpresterande kameror

Nu ska vi se vilka kameralinjer du kan hitta hos Canon. Det är värt att notera att Canon-kameror lättare känns igen på EOS-nomenklaturen (Electro Optical-System).

Spegellösa kameror

Liksom Nikon har Canon ett stort utbud av spegellösa kameror. Enligt företaget kombinerar de kraften hos en spegelreflexkamera med en kompakt kropp. Kameror med utbytbara objektiv har en liknande kvalitet som spegelreflexkameror, men är mer mångsidiga oavsett om du ska använda dem för amatör- eller yrkesbruk.

Reflexkameror

Det japanska företaget har ett omfattande sortiment med upp till 80 objektiv som är kompatibla med spegelreflexkameror, så det finns en kamera för alla typer av fotografer. I själva verket är det varumärket som skiljer SLR-kameror för nybörjare, entusiaster och proffs från varandra.

Kompakta digitalkameror

Om du letar efter en mer prisvärd kamera för personligt bruk är Canons kompakta digitalkameror ett utmärkt val. Här ser du olika typer av zoomar, som avgör vilken prestanda och effektivitet varje modell har.

Instant-kameror

Till skillnad från Nikon har Canon ett sortiment av snabbkameror eller, som de också kallar dem, fickkameror.

Även om vi när vi tänker på en ögonblickskamera oftast tänker på Polaroid, erbjuder Canon ett mycket intressant sortiment, eftersom det är ett företag som också är specialiserat på skrivare och i den här produkten förenar man de två världarna. Faktum är att den använder Zink-teknik för att skriva ut foton utan bläck och på ett speciellt smutsigt papper.

CANON EOS 850D + 18-135 IS USM
 • CANON EOS 850D + 18-135 IS USM

Nikon vs Canon: Tips för att välja den bästa kameran

Nu när du vet vilka olika typer av kameror du kan välja mellan, ska vi förklara några av de viktigaste aspekterna när du ska bestämma dig för vilken kamera du ska välja.

Hastighet

Ett av de områden där du kan jämföra två kamerors prestanda är slutartiden. Generellt sett har Canon DSLR-kameror snabbare slutartid än Nikon-kameror, och de tenderar också att överträffa dem när det gäller seriehastighet.

Faktum är att vissa Canon-kameror har upp till 10 fps burst-hastighet, medan Nikon-kameror tenderar att hålla sig till en lägre indikator. Om vi däremot tittar på de billigare kamerorna är det Nikon som har högre hastighet, även om skillnaden i båda fallen är mycket liten.

Bildkvalitet

Detta är en av de aspekter där man inte kan generalisera, utan måste titta på specifikationerna för varje kamera. Båda märkena erbjuder en enastående bildkvalitet, men de tekniska funktionerna varierar kraftigt mellan de olika kamerorna.

Det finns vissa frågor som vi kan gå vidare med, till exempel att Canon oftare har autofokusalternativet i sina kameror än Nikon. När det gäller videokvalitet är det också svårt att välja, även om Canon traditionellt sett har varit mer avancerad i detta avseende.

Dessutom gör Nikons senaste utveckling på detta område beslutet ännu svårare, eftersom företaget lägger till fler och fler reflexkameramodeller med autofokus och högre hastighet.

Nikon Vs Canon_2

Sensortyper

Det bör noteras att både Nikon- och Canon-sensorer är av hög kvalitet, men Nikon är mer pålitlig i detta avseende. Anledningen till detta är att Nikons sensorer saknar ett lågpassfilter, vilket ger en skarpare bildskärpa och bättre återgivningskvalitet i mindre definierade detaljer.

Objektiv och tillbehör

Både Nikon och Canon erbjuder ett stort antal objektiv att välja mellan för att komplettera din kamera. Canon har dock en liten fördel jämfört med Nikon, och det är att du med hjälp av en adapter på en Canon-kamera kan använda Nikon-objektiv, vilket inte är fallet annars.

Komprimering och lagringsstorlek

En annan aspekt att ta hänsyn till är vilken kapacitet varje kamera har för att lagra bilderna och i vilket format den komprimerar dem. I detta avseende komprimerar Nikon alla bilder till samma storlek, vilket slösar bort allt tillgängligt utrymme.

Canon däremot varierar komprimeringsstorleken beroende på detaljnivå, färg och skärpa i varje bild. Nikon JPG-filer är alltså alltid lika stora, medan Canon-filer varierar.

Pris

I allmänhet är Canon-kameror dyrare än Nikon-kameror. Nikon har lyckats positionera sig som en referens i ett mer professionellt område, vilket innebär att kamerorna kostar mer. Om du väljer ett billigare alternativ erbjuder Nikon mer variation.

Nikon Vs Canon_3

Vet du vilka kameror som är de mest sålda?

För att ge dig mer information om vilka modeller Amazon-användare föredrar visar vi dig en lista över de mest sålda kamerorna för tillfället på denna plattform:

Nikon

48% RABATT
Nikon D3000, KAMERA & MOTIVE von A-Z: Systemlexikon
 • El libro tiene 288 páginas, con más de 300 imágenes
 • El autor Wolfgang Kubák explica todo sobre los objetivos, flashes y otros accesorios
 • Con los términos clave presentados en orden alfabética
 • Kubak, Wolfgang (Author)
Nikon D3100 - Cámara réflex digital de 14.2 Mp (pantalla de 3", vídeo 1080p Full HD) negro - sólo cuerpo [importado]
 • Sensor de 14.2 Mp con tamaño 23.1 x 15.4 mm
 • Pantalla de 3 pulgadas
 • Grabación de vídeo 1080p Full HD
 • El menú incluye Español
Nikon P530 - Cámara compacta de 16.1 MP (Pantalla de 3", Zoom óptico 42x, vídeo Full HD), Negro (Importado)
 • Sensor de 16.1 Mp
 • Pantalla de 3 pulgadas
 • Zoom óptico 42x (4.3 -180 mm)
 • Grabación de vídeo 1080p
 • Color: Negro
JJC Macro Arm Light, 5600K Makro-LED-Lampe Flexible para Nikon Canon Sony DSLR Kamera, 5 Niveles Einstellbare Beleuchtung Montaje de Zapata Flash Passt Shooting Insekten/Pflanzen/Schmuck und Mehr
 • Luz de relleno macro: la luz de brazo macro adopta tecnología sin calor y consta de 2 luces LED, que están especialmente diseñadas para fotografía de primer plano o macro.
 • Ángulo de luz flexible: el cable armado entrelazado te permite ajustar el ángulo de luz de relleno libremente. Máx. Longitud del brazo flexible: 23 cm.
 • 5 niveles de brillo ajustable: cada luz LED puede funcionar de forma independiente o cooperar entre sí, proporcionando así 5 opciones de iluminación para satisfacer las necesidades de control de brillo suficiente y diferente.
 • LED de calidad. Temperatura de color: 5600 K. La luz cuenta con una larga vida útil de hasta 50.000 horas. También es ecológico, compacto y duradero.
 • Accesorio de zapata caliente: la luz macro está diseñada para sentarse en la zapata caliente de tus cámaras. Puedes utilizar el cuello de cisne flexible para colocar las luces para que tu cámara no proyecte una sombra sobre tu sujeto. Incluye 4 pilas CR2025.

Canon

JINTU 135mm f/2.8 Elf UMC Teleobjektiv kompatibel für Canon EOS EF Digital SLR Kameras
 • Control manual de enfoque y de apertura, lente prime para sensores APS-C y de formato completo. En sensores de tamaño APS-C, la distancia focal equivalente de 35 mm es de 216 mm
 • Distancia de enfoque mini solo 1,5 m. La estructura de 6 elementos de cristal en 6 grupos garantiza una baja distorsión de la imagen, buena claridad de imagen y contraste.
 • Rango de apertura de f/2.8 - f/22 con 12 láminas de diafragma y también ofrece un mejor control de la profundidad de campo cuando se trabaja con técnicas de enfoque selectivas. Ideal para deportes de interior y retratos con desenfoque de fondo.
 • Cristal con revestimiento ultra multicapa (UMC), parasol incorporado retráctil que ayuda a proteger el elemento frontal de la lente de la luz dispersa, para evitar manchas de deslumbramiento y imágenes fantasma
 • Carcasa de aleación de aluminio, construcción robusta y duradera con elemento híbrido asférico para imágenes excepcionalmente nítidas

Nikon Vs Canon: Slutgiltig slutsats

Vi ska inte lura dig: vi kan inte kategoriskt säga att det ena märket är bättre än det andra. Vi vet att det låter som en klyscha, men båda har en mycket hög prestanda och är nästan jämnt matchade.

Först och främst för att funktionerna varierar mycket från en modell till en annan, och alla modeller måste jämföras noggrant. Men också för att de båda är utrustade med den mest avancerade tekniken och innovationen, vilket resulterar i mycket konkurrenskraftiga modeller som är mycket lika varandra.

Vi kan känna att Canon har lyckats positionera sig på en mer professionell marknad, medan Nikon konkurrerar mer inom amatörfotograferingssegmentet. Detta kan dock bero på att Nikon-kameror i allmänhet är billigare än Canon-kameror.

Allt som allt är vårt råd att tänka på hur du kommer att använda varje kamera för det mesta, och jämföra specifika modeller därefter. Du vet att SLR-kameror är de mer professionella kamerorna, medan kompaktkameror är enklare.