Saltar al contenido

OLED Vs QLED – Vilken bildteknik är bäst?

OLED Vs QLED

Om du inte är bekant med de mer tekniska begreppen kring hur smarta tv-apparater fungerar, kommer du att vara intresserad av den här artikeln. I den talar vi om två mycket avancerade bildtekniker som ger resultat av extremt hög kvalitet. Vi jämför OLED vs QLED-teknik så att du själv kan avgöra vilken teknik som är mest tillfredsställande. Om du vill veta vilka styrkor som finns i varje produkt, rekommenderar vi att du läser vidare!

Belysningssystem: externt eller internt

Det första du bör veta är att den största skillnaden gäller den ljuskälla som varje ljuskälla behöver. OLED-tekniken (Organic Light-Emitting Diode) har den speciella egenskapen att varje pixel innehåller en egen LED-ljuspunkt, vilket innebär att den inte behöver någon extern källa utan producerar sitt eget ljus.

QLED-tekniken (Quantum Dot Light Emitting Diode) däremot använder ett LED-bakgrundsbelysningssystem för att belysa LCD-panelen på framsidan. Skillnaden jämfört med vanliga LED-paneler är att pixlarna i QLED-paneler aktiveras mer exakt via kvantprickar. Resultatet är skarpare kontrast och mer realistisk färgåtergivning än LED-TV:er.

OLED Vs QLED_3

Hur är det med priset?

Som du vet är priset ett av de mest relevanta beslutskriterierna när det gäller att köpa enheter som inte är de billigaste, till exempel smarta tv-apparater. Men vad är prisskillnaden mellan OLED och QLED?

Sanningen är att priset inte bara beror på tekniken, utan även på andra faktorer som skärmens storlek, designen eller de ytterligare funktionerna.

OLED-TV-apparater tenderar dock att vara billigare än QLED-apparater, vilket beror på att OLED-TV-apparater är mindre tillgängliga. Dessutom är det en nyare teknik, vilket också bidrar till det högre priset.

QLED: de viktigaste fördelarna med denna teknik

Nu när vi har rett ut två viktiga frågor kan vi titta på fördelarna med QLED-skärmar, som är den nyaste tekniken:

Hållbarhet och livslängd

Hållbarhet är också en av de viktigaste aspekterna att ta hänsyn till innan du köper en enhet. OLED-skärmar kan användas i timmar varje dag i 54 år innan deras ljusstyrka minskar med 50 %.

QLED-tekniken garanterar däremot en längre livslängd. När det gäller så kallad «picture burn-in» är QLED inte känsliga för detta fel, medan OLED har en tendens att ha enstaka problem i detta avseende.

Livlighet och färgintensitet

Möjligheten att individuellt trigga varje pixel från en extern källa gör att QLED-TV:er kan avge ljus med mer levande och rena färger och återge dem fullt ut.

Ljusstyrka

Om det var OLED-tekniken som stod ut mest i svart, är det tvärtom när det gäller ljusstyrka. Den välkända nanokristalltekniken har utvecklats med QLED-tv-apparater. Dessa når ännu högre nivåer, extra ljusstyrka, vilket ger ljusare bilder.

QLED-paneler har en LED-matris på baksidan och har en betydande fördel jämfört med den ljusintensitet som OLED-skärmar kan avge. Faktum är att vissa QLED-skärmar kan uppnå upp till 4 000 nits, jämfört med de vanliga 1 000 nits för OLED-skärmar. Därför är den maximala ljusstyrkan hos en QLED högre än hos en OLED.

Minskad mättnad

QLED TV-apparater är utformade för att minska färgmättnaden och kan återge hela spektrumet för att ge dig det bredaste möjliga färgspektrumet på skärmen. Detta beror på att de har bättre möjlighet att kontrollera ljuset som kommer från utsidan till varje pixel, vilket gör att de kan återge 100 % av varje färg utan att bli mättade.

OLED Vs QLED_2

OLED: detta är dess viktigaste styrkor

Nu är det dags att se var OLED-tekniken skiljer sig från sin rival:

Svarshastighet

En annan faktor att ta hänsyn till är svarstiden. Du bör veta att i QLED-TV-apparater varierar den mellan 2 och 8 ms jämfört med 0,1 ms för konkurrenten. Som du kan se överträffar OLED i det här fallet sina konkurrenter, även när det gäller betraktningsvinklar.

Även om QLED:s återkopplingssystem förbättrar detta område avsevärt tack vare sin flexibilitet kan OLED-skärmar betraktas utan hjälp med överlägsna betraktningsvinklar.

Större urval av modeller

Om du inte visste det så erbjuds QLED-TV:er för närvarande endast av Samsung, som har tagit över tekniken som sin egen. Å ena sidan ger det en mer exklusiv karaktär, men det minskar avsevärt urvalet av modeller jämfört med OLED.

Ansvarsfull energiförbrukning

Om du är intresserad av att jämföra energiförbrukningen mellan OLED- och QLED-tv:n bör du notera att OLED-tv:n är mycket tunna och inte har LED-bakgrundsbelysning. Till skillnad från QLEDs kräver de cirka 40 % mindre energi om tv-apparaterna är av samma storlek. De är därför mer effektiva.

Svart reproduktion

När det gäller återgivning av svarta färger är OLED-tekniken utan tvekan bäst. Anledningen till detta är att den tack vare sin egen ljuskapacitet väljer att inte avge något ljus alls när den återger färgen svart.

Med andra ord får man en helt ren svart färg, eftersom man «stänger av» pixlarna i bilden. QLED-tekniken behöver en extern ljuskälla, vilket gör att den inte kan uppnå samma totala renhet i svart som OLED-systemet.

Kontrast

Kontrast är skillnaden mellan den ljusaste och mörkaste delen av en bild. Om panelen ger dig en ren svart färg behöver de ljusa delarna inte sticka ut för mycket för att bibehålla kontrastnivån. OLED-paneler har därför en fördel jämfört med QLED-paneler eftersom de kan visa en ren svart färg genom att stänga av de pixlar som finns i bilden.

OLED Vs QLED_4

Vilka är de bästa OLED- och QLED-smart-TV:erna?

För att du ska kunna se fördelarna och nackdelarna med varje teknik på ett praktiskt sätt har vi valt ut en toppmodell i varje fall:

LG OLED OLED65C1-ALEXA: Avancerade visningslägen och filmisk atmosfär

Vi börjar med att titta på den 65-tums OLED-bildskärmen från LG, som har en ren och djup svart färg som ger den en fördel jämfört med sin rival i det här avseendet. Den stöder också alla HDR-format: HDR Dolby Vision IQ, HDR 10 Pro, HLG Pro, HDR Effect, HDR GiG.

Processorn som ingår är 4K α9 Gen4-modellen med AI Deep Learning, som höjer intelligensnivån till det maximala. Den här modellen har en 4X brusreducering och avancerade visningslägen som Auto Genre och AI Upscalling.

När det gäller ljudprocessorn finns AI Sound Pro i kombination med Dolby Atmos, vilket ger en biografliknande upplevelse. Om du är en spelentusiast är LG:s skärm perfekt för dig. Som varumärket självt hävdar är det faktiskt den enda TV:n i den övre prisklassen som är certifierad för G-SYNC och AMD FreeSync.

Vi lyfter också fram operativsystemet SmartTV webOS 6.0 Premium, som är det mest avancerade när det gäller säkerhet och som bygger på artificiell intelligens. Särskilt i LG ThinQ AI. Förutom att den har en mängd avancerade funktioner är den kompatibel med de virtuella assistenterna Alexa och Google Assistant. Den innehåller också program som Disney+, Amazon Prime Video, Netflix och Apple TV.

Samsung Smart TV Neo QLED 4K 2022 65QN85B: perfekt för videosamtal och spelupplevelser

Vi fortsätter vår granskning med årets nya Samsung QLED 4K-modell, som har förbättrad Quantum Matrix-teknik. Den här modellen kan alltså återge mer än 1 000 miljoner färger med en mycket mer realistisk och naturlig kontrast.

En annan av de förbättringar som Samsung har genomfört är Neo QLED 4K-processorn, baserad på artificiell intelligens. Denna processor kan analysera och förbättra bildkvaliteten upp till 4K scen för scen.

Vi lyfter också fram EyeComfort-läget, där skärmen själv justerar ljusstyrkan och färgen efter ljusförhållandena i rummet för att undvika att du behöver anstränga dig för mycket och anstränga ögonen. En annan anmärkningsvärd teknik är Real Depth Enhancer, som ger bilderna ett mer tredimensionellt djup.

Samsung har även spelarna i åtanke och har inkluderat Motion Xcelerator Turbo+, en teknik som förbättrar svarshastigheten för att förhindra fördröjning eller oskärpa i rörliga bilder. Du kan också ringa videosamtal med den här modellen direkt via tv:n med hjälp av Samsung Slim Fit Cam.

OLED Vs QLED: Vilken teknik är mest värdefull?

Det beror på vad du letar efter. Det är värt att notera att det inte finns någon som är bättre än den andra, utan att var och en har sina egna styrkor. Därför beror ditt beslut på dina behov eller vilka kriterier du prioriterar.

Å ena sidan är QLED-skärmarna ljusare och har 100 % färgåtergivning, även om det är sant att skillnaden i färgåtergivning är mindre märkbar. De är också mer hållbara.

OLED-TV-apparater är däremot utmärkta när det gäller svartutsläpp och är mer energieffektiva. Dessutom är designen oftast smalare eftersom de inte behöver extra utrymme för att rymma den externa ljuskällan.

Om vi tittar på priset är OLED-tv:n billigare, och det finns ett större urval. I det här fallet kan det alltså vara mer värt att välja en OLED-skärm, eftersom skillnaderna i kvalitet inte är betydande och det är en mer mångsidig teknik. Men om du är lojal mot Samsungs universum kommer du inte att ångra att du väljer QLED-skärmar. Men som vi alltid säger, det är du som har det sista ordet.