Saltar al contenido

OnePlus 11 vs Samsung Galaxy S23 – Två liknande smartphones, men med viktiga skillnader

OnePlus 11 vs Samsung Galaxy S23

Två av de största teknikföretagen för tillfället, Samsung och OnePlus, har presenterat sina senaste smartphones: OnePlus 11 vs Samsung Galaxy S23. I den här recensionen analyserar och testar vi deras viktigaste funktioner för att se vilken av dem som är mest värdefull. På så sätt kan vi hjälpa dig att välja om du funderar på att byta smartphone och inte vet vilken du ska välja. Så om du vill se vilken som passar dina behov bäst, läs till slutet!

OnePlus 11 vs Samsung Galaxy S23: Vilka är deras främsta likheter?

I det här avsnittet analyserar vi de likheter som de två smarttelefonerna delar, vilket visar att vi tittar på två superkonkurrerande modeller:

Flera färger att välja mellan

Om du gillar att välja färg på din telefon kan du i båda fallen välja mellan flera alternativ beroende på tillgänglighet. OnePlus 11 finns i Titan Black eller Eternal Green, medan Samsung Galaxy S23 finns i lavendel, grädde, svart och grönt.

Processor med åtta kärnor

Det är ovanligt att två smartphones från olika märken delar samma typ av processor, men i det här fallet integrerar både OnePlus 11 och Samsung Galaxy S23 den åttakärniga processorn Snapdragon 8 Gen 2.

Följaktligen finns båda smartphones tillgängliga med två maximala lagringskapaciteter: 128 GB eller 256 GB. Dessutom är RAM-minnet 8 GB.

Samma operativsystem

De två smartphones som granskas kommer båda med operativsystemet Android 13 redan ombord, vilket är logiskt med tanke på att de lanserades inom två månader efter varandra.

Tåligt glas

En likhet som våra två huvudpersoner delar är att de båda är mycket motståndskraftiga smartphones. Faktum är att båda har samma skyddande glas på skärmen, Corning Gorilla Glass Victus. Dessutom har Samsung Galaxy S23 vattenbeständighet enligt IP68.

Kontaktlös betalning

Om du är van vid att göra kontaktlösa betalningar kommer du att kunna göra det med båda smarttelefonerna. Båda har NFC-teknik (Near Field Communications), vilket är den teknik som gör det möjligt att ansluta två betalningskontor på två olika enheter.

Hur mycket kostar det?

Låt oss slutligen prata om priset för varje smartphone. Vi bör påpeka att de inte har exakt samma pris, men de ligger i ett liknande ekonomiskt intervall, eftersom de båda är avancerade smartphones. Dessutom kan priset variera något, men det är ganska likt i båda fallen.

OnePlus 11 vs Samsung Galaxy S23_5

OnePlus 11 vs Samsung Galaxy S23: Skillnadspunkter

Nu fortsätter vi att prata om de viktigaste skillnaderna mellan våra två huvudpersoner:

Skärmupplösning och skärmstorlek

Det första du bör veta är att vi i den här recensionen har fokuserat på Samsung Galaxy S23, som är den enklaste versionen av de tre, eftersom du också kan välja mellan Samsung Galaxy S23+ och Ultra-modellen. Så med S23 som referens är skillnaden i skärmstorlek betydande.

OnePlus 11 har en skärm på 6,7 tum, jämfört med Samsung Galaxy S23:s skärm på 6,1 tum. Den viktigaste skillnaden är dock utan tvekan i upplösningen. Medan Samsung-modellen har en Full HD+-upplösning (2340 x 1080 pixlar) går OnePlus 11 ett steg längre och uppnår en QHD+-upplösning (3216 x 1440 pixlar).

Hur ser kamerorna ut?

Kamerauppsättningen är en annan av de viktigaste aspekterna för användare när de utvärderar olika smartphonemodeller. Och i den här jämförelsen är det en av de mest väsentliga skillnaderna. OnePlus 11 har tre bakre kameror: en huvudkamera på 50 MP, en ultravidvinkelkamera på 48 MP och ytterligare en kamera med en sensor på 32 MP. Dessutom finns det en tredje kamera, selfiekameran med 16 MP, på framsidan.

Samsung Galaxy S23 har tre kameror på baksidan, vilket matchar rivalen. Den har en 50 MP-vidvinkelkamera, en 12 MP ultravidvinkelkamera och en 10 MP-telekamera. Kameran på framsidan har en maximal upplösning på 12 MP.

Automatisk färgkalibrering

OnePlus 11 har Accu-Spectrum-ljusidentifierare, en sensor som kan identifiera ljusfärger och kalibrera dem för att förbättra skärpan på foton. Samsung Galaxy S23 har däremot inte den här sensorn.

Batteri: batteritid och prestanda

Batterikapaciteten är bättre på OnePlus 11 och når 5000 mAh, medan Samsung Galaxy S23 är nere på 3900 mAh. Dessutom är laddaren på OnePlus 100 watt, vilket är högre än de 45 watt som Samsungs laddare har.

Slutligen är det värt att notera att utformningen av kamerorna är helt olika. OnePlus 11 har de bakre kamerorna inuti en sfär, med en mer symmetrisk form. Samsung Galaxy S23 däremot har dem i en vertikal rad.

OnePlus 11 vs Samsung Galaxy S23_2

OnePlus 11 vs Samsung Galaxy S23: Vilken smartphone passar bäst för vår sökning?

Vi har nu all information vi behöver för att bestämma vilken av de två smarttelefonerna vi ska välja. Visserligen trodde vi först att Samsung Galaxy S23 skulle vinna överlägset. OnePlus 11 har dock varit årets avslöjande och förbättrar många av funktionerna i även den senaste Samsung.

Det bör noteras att om jämförelsen stod mellan OnePlus 11 och Samsung Galaxy S23+ eller Ultra-modellen skulle vi välja Samsung, eftersom funktionerna i dessa två versioner är mer avancerade. Men med Samsung Galaxy S23 som huvudperson tippar vår vågskål till OnePlus 11:s fördel.

Den här smarttelefonen har kameror av bättre kvalitet, ett kraftfullare batteri och en betydligt större skärm. Å andra sidan delar de samma operativsystem, vilket gör att prestandan är mycket likartad. OnePlus 11 har med andra ord bättre estetiska egenskaper och samma interna prestanda, vilket gör att vi väljer den här modellen framför Samsung Galaxy S23 i standardversionen.

Båda är dock ett utmärkt val om du letar efter en högklassig smartphone med högkvalitativa funktioner och garantin från ett varumärke med ett gott rykte inom tekniksektorn.