Saltar al contenido

POCO X5 Pro 5G vs X4 Pro 5G – Jämförelse mellan två Xiaomi-smartphones

POCO X5 Pro 5G vs X4 Pro 5G

Teknikföretaget Xiaomi, som har flera varumärken, lanserar ständigt nya modeller på marknaden. I det här fallet från POCO-sortimentet av smarttelefoner, som kännetecknas av ett mycket intressant förhållande mellan kvalitet och pris. I den här recensionen berättar vi om skillnaderna och likheterna mellan POCO X5 Pro 5G och X4 Pro 5G, två smartphones som har en ganska kontinuerlig serie. Är du redo att ta reda på vilken som är bäst? Då sätter vi igång!

POCO X5 Pro 5G vs X4 Pro 5G: De mest slående likheterna

Låt oss börja med att upptäcka alla delar som de har gemensamt. Med tanke på att de är av samma märke och samma serie är det inte förvånande att de har flera viktiga likheter:

Estetik

Ur designsynpunkt är sanningen den att vi kan se att vi har att göra med två POCO:er, eftersom de har samma estetiska linje. Även när det gäller färgerna, där vi kan välja mellan blått, gult och svart, ett beslut som alltid beror på tillgången på lager. POCO X5 är något mindre, men skillnaden är inte stor.

Kameror

Smartphone-kameror har blivit oumbärliga tillbehör på grund av den stora mängd audiovisuellt innehåll som vi genererar regelbundet. Det finns inga skillnader i den här aspekten heller, eftersom båda smarttelefonerna är utrustade med tre bakre kameror.

Den viktigaste, som är en vidvinkel, är 108 MP, vilket är en mer än tillräcklig upplösning för personligt och även professionellt bruk. Den ultravidvinkliga linsen har en upplösning på 8 MP, medan makroobjektivet har en upplösning på 2 MP. Och när det gäller kameran på framsidan är den 16 MP i båda fallen.

Batteri

När vi tittar på batteriet har både X5 och X4 en kapacitet på 5 000 mAh och ett alternativ för snabbladdning på 67 watt, så batteritiden är densamma i båda fallen, även om den beror på hur många program du använder samtidigt.

Skärmstorlek

Xiaomi har inte genomfört några större förändringar av skärmstorleken och upplösningen, som förblir 6,67 tum och 2400 x 1080 pixlar. Skärmen är också Dot Display AMOLED i båda fallen. Båda har dessutom Corning Gorilla Glass 5 som skyddsglas. Även om skärmen är det viktigaste elementet i smarttelefonens estetik gör den därför ingen skillnad.

Kontaktlös betalning

Om du är van vid att göra betalningar via mobiltelefonen kan du göra det med någon av våra två huvudpersoner. Båda är kompatibla med NFC-teknik (Near Field Communications), som är nödvändig för att möjliggöra denna typ av kontaktlös betalning.

Samma ljudsystem

En annan viktig likhet mellan de två smarttelefonerna är att de har dubbla högtalare, vilket innebär att det inte finns några större skillnader i ljudet i de två smarttelefonerna.

Pris

Det är ovanligt att en nyligen lanserad modell har samma pris som den föregående, men i det här fallet är det så. Detta är ett bevis på att den linje som POCO har bibehållit i sin X5-modell är ganska lik X4, eftersom det inte finns några större förändringar och prisvariationen därför är praktiskt taget noll.

POCO X5 Pro 5G vs X4 Pro 5G 1

POCO X5 Pro 5G vs X4 Pro 5G: De viktigaste skillnaderna

Här är de aspekter där vi ser de största skillnaderna. Om du är osäker kan de hjälpa dig att avgöra vilket som är bäst lämpat för dina omständigheter.

Processortyp

En av de viktigaste förändringarna mellan dessa två POCO-smartphones är processorn. POCO X4 drivs av Snapdragon 695, medan X5 uppgraderas till Snapdragon 778. Den nyare processorn ger mer kraft och prestanda, men inga större skillnader i smarttelefonens inre arbete.

Upplåsning av sensorer

Säkerheten är en av de viktigaste aspekterna för smartphoneanvändare, som har många dokument och relevant information på sina smartphones. Det är värt att notera att både POCO X5 Pro 5G och X4 Pro 5G har ett system för upplåsning med fingeravtryckssensor.

Men POCO X5 Pro 5G har också en sensor för ansiktsigenkänning baserad på artificiell intelligens som gör att du kan låsa upp telefonen endast genom att känna igen vissa egenskaper i ditt ansikte. På så sätt är vi dubbelt säkra på att ingen kan låsa upp vår telefon.

Skärmens ljusstyrka

Som du kan se nedan är skärmen på de båda smarttelefonerna identisk, med undantag för en liten detalj som fångade vår uppmärksamhet. Trots att POCO X4 Pro 5G är en äldre smartphone har den en högre maximal ljusstyrka, upp till 1200 nits, jämfört med 900 nits på POCO X5 Pro 5G.

Operativsystem

Precis som processorn har även operativsystemet uppgraderats. Detta innebär att POCO X5 Pro 5G har MIUI 14, medan POCO X4 Pro 5G har MIUI 13.

POCO X5 Pro 5G vs X4 Pro 5G 2

POCO X5 Pro 5G vs X4 Pro 5G: Slutomdöme

Efter att ha analyserat skillnaderna och likheterna mellan våra två huvudpersoner är det dags att avgöra vem av de två som är mest värdefull. Vår slutsats är att POCO:s kontinuerliga trend innebär att det inte finns många förändringar i X5, även om det är intressant att notera att priset inte heller varierar mycket.

Om du redan har X4 är det därför inte värt att byta till X5 eftersom du inte kommer att hitta några större förbättringar. Om du däremot inte har någon och tvekar om vilken du ska köpa, är vårt råd att välja POCO X5 Pro 5G direkt, eftersom den har en modernare processor och ett modernare operativsystem, men till samma pris.

Det finns inte heller några större variationer i estetiskt hänseende. I själva verket är X5 något lättare än X4, även om måtten är desamma eller mycket lika. Du har alltså inte mycket att förlora med X5, men du har mycket att vinna genom att du får en mer modern smartphone.

Om du fortfarande är osäker rekommenderar vi dig också att ta del av andra användares åsikter som redan har provat dem. Även om vi i det här fallet redan kan säga att skillnaden mellan de två smarttelefonerna är mycket liten i de flesta relevanta aspekter.