Saltar al contenido

Roborock S7 vs Roomba i5: Min åsikt om vilken som är den bästa robotdammsugaren

Roborock S7 vs Roomba i5

För några år sedan var det helt odiskutabelt att Roomba var varumärket par excellence på marknaden för robotdammsugare. Men andra har dykt upp och utvecklat sina modeller för att komma ikapp iRobots. En av dem är Roborock. En av dem är Roborock, och det är därför vi i denna jämförelse vill visa dig skillnaderna mellan Roborock S7 vs Roomba i5. Vill du veta vilken du ska välja? Jag har min favorit, men jag vill ge dig alla argument så att du kan avgöra vilken som är din.

Roborock S7 vs Roomba i5: Vilka är de viktigaste egenskaperna hos respektive modell?

Först och främst vill jag förklara vilka funktioner som jag anser vara viktigast hos båda robotarna. Var och en har sina egna styrkor, det viktiga är att veta hur man jämför dem och som helhet bestämma vilken som bäst uppfyller dina behov.

Roborock S7 – Känner igen fler objekt

Roborock S7 är en premium robotdammsugare med ett antal banbrytande funktioner som skiljer den från andra robotdammsugare på marknaden. Till att börja med har S7 en kraftfull 2500 Pa sugkraft som utan ansträngning kan plocka upp smuts, skräp och djurhår från dina golv. Den har förmågan att upptäcka när den befinner sig på en matta och automatiskt öka sugkraften för mer intensiv rengöring.

En annan anmärkningsvärd funktion är dess dubbla funktionalitet: förutom att dammsuga kan den även moppa golvet. Den innehåller ett intelligent skrubbsystem som innehåller sonisk vibrationsteknik för att avlägsna envis smuts och fläckar från dina golv. Moppduken är också tillverkad av ett unikt material som snabbt absorberar vatten och sprider det jämnt, vilket möjliggör djupare rengöring.

S7:s LiDAR-navigationssystem gör att den kan röra sig exakt runt ditt hem, undvika hinder och städa effektivt. Användarna uppskattar att den sällan fastnar eller försvinner under städningen. S7 är utrustad med 32 sensorer som hjälper till med exakt navigering och undvikande av hinder. Den kan till och med upptäcka variationer i golvhöjd, vilket förhindrar oavsiktliga fall nerför trappor eller överhäng. Tack vare denna funktion kan den generera upp till fyra kartnivåer, vilket gör den idealisk för rengöring av flera våningar i ditt hem.

Slutligen kan S7 hanteras via en mobilapp, vilket gör att du kan schemalägga städtillfällen, ange områden som inte får användas osv. Den fungerar också sömlöst med röstassistenter som Amazon Alexa och Google Assistant, så att du kan styra den med röstkommandon.

Roomba i5 – Hög kraftfull motor, men ingen skrubbning

Låt oss erkänna att Roomba-robotar inte är billiga. Eller åtminstone ger de inte lika mycket för pengarna som Roborock. Det går dock inte att förneka deras exceptionella prestanda. Roomba i5 använder till exempel iRobots patenterade navigationsteknik iAdapt, som använder en rad sensorer för att kartlägga ditt hem och manövrera runt hinder. Den har också en inbyggd kamera som hjälper till med igenkänning av landmärken och effektiv navigering.

När det gäller sugkraft har Roomba i5 en kraftfull motor och ett effektivt filter som utan ansträngning kan plocka upp smuts, damm och djurhår från mattor och hårda golv. Den har också Dirt Detect-sensorer som identifierar områden med koncentrerad smuts, så att du kan lägga mer städtid på dessa områden.

Med förmågan att skapa och lagra kartor över ditt hem kan Roomba i5 rengöra flera rum. Den är också kompatibel med Amazon Alexa och Google Assistant, vilket möjliggör röststyrning.

Till skillnad från Roborock saknar den en moppfunktion, även om den kan paras ihop med golvmoppen Braava för att fungera tillsammans. Nackdelen är dock att du måste äga Braava först, vilket är en extra kostnad för ytterligare en apparat.

Roborock S7 vs Roomba i5: De viktigaste skillnaderna

Även om både Roborock S7 och Roomba i5 är avancerade robotdammsugare skiljer de sig åt i fråga om funktioner och möjligheter. Här är några av de viktigaste skillnaderna mellan de två:

 • Automatisk bortskaffande av smuts: Roomba i5 stöder Clean Base Automatic Dirt Disposal-enheten, som möjliggör automatisk tömning av behållaren efter varje rengöringscykel. Roborock S7 har dock inte den här funktionen, även om märket erbjuder andra modeller i S7-serien, till exempel S7+, som innehåller en automatisk smutstömningsenhet.
 • Navigeringsteknik: Roborock S7 innehåller LiDAR-navigationsteknik, medan Roomba i5 använder iAdapt-navigationsteknik. LiDAR-tekniken använder lasersensorer för att skapa en mer exakt karta över hemmet, medan iAdapt använder en kombination av sensorer och kameror.
 • Sugkraft: Roborock S7 har något högre sugkraft (2500Pa) än Roomba i5 (1700Pa). Det bör dock noteras att iRobot endast anger ungefärliga sugkraftsvärden och inte lika detaljerade som andra märken, utan endast anger att den är kraftfullare än en annan robot i samma produktlinje.
 • Kartläggning i flera nivåer: Roborock S7 har möjlighet att skapa upp till fyra nivåer av kartor, medan Roomba i5 endast kan generera och lagra en karta.
 • Moppningsfunktion: Roborock S7 har ett inbyggt moppningssystem med sonisk vibrationsteknik, medan Roomba i5 saknar moppningsfunktion.

Roborock S7 vs Roomba i5_3

Roborock S7 vs Roomba i5: Viktiga likheter

Nu är det dags att berätta vilka likheter de två robotarna har:

 • Hinderdetektering: Båda dammsugarna har sensorer som upptäcker hinder och förhindrar att den stöter in i möbler eller faller ner för trappor.
 • Mobilapp: Båda robotdammsugarna kan styras och programmeras via sina respektive appar, så att du kan anpassa städscheman och preferenser.
 • Ladda och återuppta: Båda dammsugarna kan automatiskt återgå till sin laddningsbas när batteriet är lågt och återuppta rengöringen när batteriet är helt laddat.
 • Virtuella barriärer: Båda dammsugarna har virtuella barriärfunktioner som gör att du kan spärra av vissa områden i hemmet som du inte vill att roboten ska städa.
 • Kompatibilitet med Alexa och Google Assistant: Båda dammsugarna är kompatibla med Amazon Alexa och Google Assistant, så att du kan styra dem med rösten.
 • Kantrengöring: Båda dammsugarna är utformade för att rengöra längs väggar och kanter och använder sina sidoborstar för att sopa smuts och skräp mot huvudborsten.

 

Vem bör välja Roborock S7?

Baserat på användarrecensioner och feedback samt min egen erfarenhet kan jag gissa mig till varför de flesta användare väljer Roborock S7. Roborock S7 använder LiDAR-navigationsteknik, som är mer exakt och exakt än den iAdapt-navigation som används av Roomba i5, men ändå till ett lägre pris.

Följaktligen kan Roborock S7 skapa upp till fyra nivåer av kartor, vilket är fördelaktigt för användare som har flera våningar i sitt hem. Dessutom har Roborock S7 en högre sugkraft än Roomba i5, vilket kan vara användbart för hem med fler mattgolv eller djurhår.

Som du kan se överträffar den Roomba i de aspekter som är mest relevanta i en robotdammsugare: sugkraft, navigationssystem och möjlighet att lagra kartor för hem med flera våningar. Den innehåller också en moppmopp, något som Roomba i5 inte har.

Vem är Roomba i5 avsedd för?

Tro nu inte att Roomba i5 inte har sina fans och sina skäl att välja den. Den viktigaste, ur min synvinkel, är varumärkeslojalitet. Om det är något som iRobot har förtjänat med sin Roomba så är det en stor skara fans som villkorslöst fortsätter att köpa Roomba och inte tror att det finns någon annan robot som är bättre. Varumärkets förmåga att identifiera sig är beundransvärd.

Å andra sidan tycker vissa användare att Roomba i5 är tystare i drift än Roborock S7. Detsamma gäller underhållet, som är något enklare på Roomba i5 än på Roborock S7, som kräver mer regelbundet underhåll.

Dessutom har Roomba i5 en funktion för smutsdetektering som gör att den kan upptäcka och fokusera på områden med högre nivåer av smuts och skräp, vilket resulterar i en grundligare rengöring.

Roborock S7 vs Roomba i5: Vilken robotdammsugare ska jag välja?

I min granskning av båda robotarna rekommenderar jag Roborock S7 på grund av den stora prisskillnaden och de överlägsna funktionerna. Specifikt har Roborock S7 mer sugkraft, smartare navigering med ruttplaneringsfunktioner och större mångsidighet med sin moppningsfunktion.

Även om Roomba har fördelen av Dirt Detect-sensorerna tror jag inte att det är tillräckligt för att få mig att övertyga, särskilt med tanke på prisskillnaden. Dina prioriteringar kan dock skilja sig åt, så fundera över dina behov och fatta ett beslut därefter. Båda alternativen är bra.

Kom ihåg att beslutet i slutändan är upp till dig och dina speciella omständigheter, så väga dina alternativ noga innan du fattar ett slutgiltigt beslut