Saltar al contenido

Roomba Vs Conga – Titanernas duell om den bästa robotdammsugaren

Roomba Vs Conga

Nya märken på marknaden för smarta hem fortsätter att växa och fler och fler konkurrenter slåss om marknadsandelar. Inom segmentet för robotdammsugare har Roomba länge varit det ledande varumärket och har idag ett starkt rykte och en stark förknippning med kvalitet. Det valencianska företaget Cecotec har dock sprungit in på scenen med stormsteg tack vare sina praktiska och funktionella robotar, som är mycket billigare än iRobot. Nedan analyserar vi deras styrkor och svagheter för att hjälpa dig att välja det bästa alternativet. Missa inte vår recension!

Roomba Vs Conga: analys och jämförelse

Om du har bestämt dig för att köpa en robotdammsugare på grund av dess användarvänlighet men inte vet vilken du ska välja ska vi visa dig vilket av de två märkena som vinner i varje aspekt. Innan vi går in på det här har vi fokuserat vår granskning på Roombas modeller i7, e6, 981 och 692 samt Congas 2290, 1790, 3890 och 9090. På så sätt täcker vi ett bredare spektrum av modeller, både enklare och mer avancerade.

Sugkraft: lite information från Roomba

Om du inte visste det så mäts sugkraften hos robotdammsugare vanligtvis i Pascals. Roomba är dock ett av de märken som ger minst information i detta avseende, eftersom deras sätt att mäta robotarnas effekt har sin egen 600-serie som huvudreferens. i7 multiplicerar till exempel 600-seriens effekt med 10, även om vi inte vet exakt hur många Pascals detta motsvarar.

När det gäller Conga är informationen mycket mer fullständig och företaget har ett tydligt engagemang för att utveckla själva sortimentet. Conga 1790 har en effekt på 2100 Pascals, jämfört med de 10 000 Pascals som Conga 9090, ett av de senaste tillskotten, har. Med tanke på att den genomsnittliga kraften hos en robotdammsugare kan variera från 1500 till 3000 Pascals, är Cecotec tydligt framstående i detta avseende.

Vinnare: Conga

Batteritid: fördel för Conga

Batteritiden är en av de viktigaste aspekterna för den här typen av robotar. Det är viktigt att notera att robotens autonomi kan ökas när det gäller modeller med en funktion för laddning och återvändande, vilket gör att de automatiskt laddar batteriet för att avsluta rengöringen. Roomba-modellerna har dock en ungefärlig drifttid på 75 minuter, medan Cecotec-modellerna har en drifttid på 150-240 minuter.

Vinnare: CongaRoomba Vs Conga_2

Självdränerande underlag: finns på båda märkena

Som vi redan har nämnt har båda produktserierna versioner med möjlighet att köpa en självtömmande bas. Detta är fallet med i7-robotarna, vars i7+-version har en självtömmande bas med en kapacitet på cirka 60 dagar. När det gäller Cecotec har modellen 2290 Ultra Home en bas med en kapacitet på cirka 4 liter. Dessutom erbjuder företaget möjligheten att köpa en extra bas till Conga 9090, även om den inte ingår som standard.

Vinnare: Oavgjort

Typ av navigering: precision gör skillnad

I de flesta av sina modeller väljer Roomba visuell navigering via en frontkamera som fotograferar hela utrymmet. När det gäller Conga har de enklare robotarna ett gyroskopiskt navigationssystem, medan de mer avancerade robotarna, som Conga 9090, förflyttas med hjälp av laser. I det här fallet ger lasernavigation mer precision och intelligens än kameranavigation. Det är dock värt att notera att Roomba i vissa modeller, t.ex. 7090, kombinerar kameror med en lasersensor, men detta är inte fallet för de modeller som vi baserar den här recensionen på.

Vinnare: Conga

Kartläggning: Roomba överträffar sina konkurrenter

Mappningsmekanismen ändras beroende på modell. I de enklaste robotarna, som Roomba 692 och 981 eller Conga 1790 och 2290, görs kartläggningen i realtid när den körs. Kartorna lagras dock inte i efterhand och du kan inte heller interagera med dem. Denna mer avancerade funktionalitet är förbehållen de mer avancerade modellerna, som Roomba i7 eller Conga 9090.

I det här fallet skapas interaktiva kartor där du kan planera städning per rum, byta namn på rum eller ändra ordningen. Det finns en skillnad när det gäller antalet sparade kartor, som är 10 i Roomba-appen och 5 i Cecotec-appen.

Vinnare: Roomba

Anslutningsmöjligheter och smarta funktioner: samma funktioner

Både Roomba och Conga kan synkroniseras med en mobilapp så att du kan ställa in och kontrollera robotens status från din smartphone, oavsett om den är iOS eller Android. När det gäller kompatibilitet med virtuella assistenter kan alla modeller anslutas till Alexa och Google Assistant, så att du kan skicka kommandon via rösten. Om du vill schemalägga städning kan du göra det på alla modeller.

Vinnare: Oavgjort

Skrubbning: Conga vinner

Som du vet har vissa robotdammsugare även skrubbarfunktion, men i det här fallet är Conga den klara vinnaren. Anledningen är att ingen av Roomba-robotarna är utformade för att moppa och dammsuga. Om det inte är möjligt är de kompatibla med iRobot Braava-golvmoppen, men den integrerar inte funktionaliteten i själva Roomba.
De fyra Conga-robotarna i den här recensionen är däremot utrustade med en moppmopp och en blandad eller extra vattenbehållare. Dessutom är det möjligt att reglera vattenflödet i 3 nivåer för en mer hållbar och intelligent moppning.

Vinnare: Conga

Sensorer: Roomba går ett steg längre

De sensorer som ingår i varje robot är viktiga för att optimera navigeringen och undvika stötar och fall samt för att undvika olika hinder. I detta avseende har båda märkena sensorer som skyddar mot krasch och fall, även om Roomba är utrustad med DirtDetect-sensorer. Det är sensorer som upptäcker höga koncentrationer av smuts så att roboten automatiskt ökar sin kraft i det ögonblicket.

Vinnare: Roomba

Borstar: Congas vinnande kombination

Det är värt att notera att både Roomba- och Conga-robotarna har centrala borstar som kan användas på hårda golv och mattor. Dessa kompletteras i sin tur av sidoborstar för att intensifiera handlingen. Cecotec har dock patenterat sina egna borstar Jalisco och BestFriend Care, vars resultat är något bättre. Kombinationen av en bi-materialborste och en silikonborste som förhindrar trassel ger mycket tillfredsställande resultat.

Vinnare: CongaRoomba Vs Conga_2

Pris: Roomba är ett av de dyraste märkena

En annan av de viktigaste beslutsfaktorerna för användarna är priset, och här har Conga en fördel. Roomba är ett av de dyraste robotmärkena på marknaden, och priset på dess robotar varierar från 300 euro för de enklaste versionerna till 1 200 euro för de mest kompletta. Cecotec däremot rör sig i en lägre prisklass, mellan 200 och 800 euro ungefär. Det slutliga priset kan dock variera beroende på vilka ekonomiska erbjudanden som finns tillgängliga vid en viss tidpunkt.

Vinnare: Conga

Slutsats: Roomba eller Conga?

Nu när du har all information att jämföra är det dags att välja den modell som bäst passar dina behov. En grundläggande del av ditt beslut baseras på subjektiva kriterier, som t.ex. varumärkets tillförlitlighet, design och estetik eller den budget du vill spendera. På teknisk nivå är det ett faktum att båda märkena saluför mycket liknande modeller med olika funktionalitetsnivåer.

Conga-robotar är generellt sett mer mångsidiga än Roomba-robotar, eftersom de kombinerar skrubbarfunktionerna. Å andra sidan ligger Roomba före Conga när det gäller lagring av kartor och det breda utbudet av sensorer som den innehåller.

Positivt är att både iRobot och Cecotec erbjuder ett brett utbud av robotdammsugare, så du kan välja mellan enklare och prisvärda modeller och andra med mer avancerade funktioner. Därför är den bästa robotdammsugaren den du väljer.

Saker att tänka på när du jämför robotdammsugare

Som du har sett finns det många faktorer att ta hänsyn till när man bedömer robotdammsugarnas prestanda. Även om det i många fall beror på de individuella behoven hur de prioriteras, är dessa några av de vanligaste:

  • Kraft: Det är självklart att en av robotarnas främsta styrkor är deras kraft, som vanligtvis mäts i Pascals. Robotar på instegsnivå kan ligga runt 1500-2000 Pascals, medan mer avancerade robotar kan nå 4000 och till och med 10000 Pascals.
  • Typ av navigering: Vi rekommenderar alltid robotar med lasernavigering, eftersom den är den mest exakta. Problemet är att de också är de dyraste, och många användare har inte råd med en så hög kostnad. Kamera- eller gyroskopisk navigering kan vara ett mer balanserat alternativ.
  • Multifunktionalitet: Möjligheten att dammsuga och moppa med samma smarta enhet är en mycket attraktiv egenskap för många användare, eftersom det sparar pengar och ger mer kompletta resultat.
  • Sensorer: De flesta nuvarande robotar är utrustade med en bra uppsättning sensorer som förhindrar att de faller eller stöter på hinder. Mer avancerade modeller kan dessutom förstärka detta kit med artificiell intelligens för att automatiskt känna igen olika objekt och husdjur.
  • «Ladda upp och återuppta»: Oberoende är nyckeln för många köpare som väljer en robot för att nästan helt delegera hushållsrengöringen. Vårt råd är därför att välja en robot med ett automatiskt laddningsalternativ till basen när batteriet är lågt, så att den återupptar och avslutar städningen själv.