Saltar al contenido

Roomba (iRobot) vs Roborock (Xiaomi) – Vilket är det bästa märket för robotdammsugare?

Vi kommer att förklara de viktigaste skillnaderna mellan Roomba-robotdammsugare från företaget iRobot och Roborock-modeller från ett företag som är kopplat till Xiaomi. Två märken som är mycket uppskattade världen över och vars modeller vanligtvis får mycket bra recensioner.

Som vi vet används robotdammsugare i stor utsträckning idag och det finns olika modeller och märken och det kan vara svårt att välja rätt robotdammsugare.

Roomba i7+ Roborock S6 MaxV Roomba 981 Roborock S5 Max
Sugkraft 10x (Serien 600) 2500 Pa 10x (Serien 600) 2000 Pa
Laddningstid 75 min 180 min 120 min 150 min
Navegation Visuell Laser + dubbel kamera Visuell Laser
Sparade kartor 10 4 3
Moppfunktion ✔️ ✔️
Mattan upptäckt ✔️ ✔️ ✔️
Självtömmande bas ✔️
WiFi och Appen anslutning ✔️ ✔️ ✔️ ✔️
Röststyrning ✔️ ✔️ ✔️ ✔️
Skapar kartor ✔️ ✔️ ✔️ ✔️
Interaktiva kartor ✔️ ✔️ ✔️
Objektigenkänning ✔️

Kolla priset på Amazon

Skillnader mellan Roomba och Roborock robotdammsugare

 1) Varumärket

Roomba är den mest framstående produkten från iRobot, ett amerikanskt företag som grundades 1990 och som är ledande inom denna sektor över hela världen. Den första modellen Roomba lanserades 2002, vilket innebär nästan 20 års erfarenhet på marknaden.

Roborock är ett kinesiskt företag som är kopplat till varumärket Xiaomi, även om det är ett självständigt varumärke av detta, grundades 2014 och under de senaste åren har försäljningen av deras robotdammsugare ökat mycket.

Roomba och Roborock robotdammsugare

2) Modeller av robotdammsugare

Roomba robotdammsugare har ett mycket bredare utbud av produkter och har flera olika modeller som sträcker sig från 200 till 1 500 euro ungefär. Roborock erbjuder däremot färre modeller för att välja.

3) Sugstyrka

Roomba och Roborock mäter sugkraften hos sina dammsugare på olika sätt.

Roomba tar sin 600-serie som referens och multiplicerar dess effektivitet, till exempel  Roomba 980 multiplicerar som x10 kraften hos alla modeller i 600-serien.

Roborock mäter sin effekt i Pascals (Pa) och dess modeller har en sugkraft mellan 2 000 och 2 500 Pa.

Båda företagen kan skryta med stor sugkraft, men den sugkraftkvalitet som iRobot har uppnått genom åren är väldigt få märken har det.

4) Moppfunktion

Det blir allt vanligare att robotdammsugare även rengör och inkluderar en mopp som fuktas tack vare en vätskebehållare som är integrerad i roboten.

Praktiskt taget alla Roborock-robotar är golvmoppar. Och vissa, som Roborock S5 Max eller S6 MaxV, låter dig reglera vattenflödet eller ställa in moppfria zoner från appen.

Roomba-modellerna kan inte moppa, med undantag för Roomba Combo-modellen. Detta beror på att Roomba-robotar prioriterar sin dammsugarfunktion. iRobots Braava-serie är Roombas serie av robotmopp, men de kan bara moppa (de dammsuger inte). Vissa Roomba- och Braava-modeller har «Imprint Link»-teknik som gör att de kan samordna sig med varandra för att organisera dammsugning och moppning. Nackdelen är att du måste köpa två robotar för att kunna utnyttja båda funktionerna.

5) Navigationssystem

 Båda märkena har modeller med slumpmässiga och gyroskopiska navigationssystem, som är de mindre intelligenta systemen.

Skillnaden ligger i de modernare navigationssystemen. Medan Roborock har valt lasernavigation (LiDAR) gör Roomba det visuellt genom sin berömda vSLAM-kamera. På så sätt kan de kartlägga ditt hem effektivt och noggrant.

Vi föredrar dock lasernavigation, eftersom den inte behöver något ljus för att kartlägga och därför fungerar den här tekniken i mörker. De mer avancerade Roomba-robotarna behöver lite ljus för att göra kartläggningen.

Roborock S6 MaxV kombinerar dessutom lasernavigation med två kameror (Reactive AI-system) för att ge ännu mer exakt navigering och särskilja även objekt.

Sammanfattningsvis råder det ingen tvekan om att Roborock överträffar Roomba när det gäller smart navigering och artificiell intelligens.

ROOMBA VS ROBOROCK

6) Kartläggning

 Flera robotdammsugare från varje märke kartlägger ditt hem och visar det för dig i appen. De mer avancerade modellerna låter dig dessutom interagera med dem. Du kan t.ex. begränsa rengöringszoner, beordra roboten att städa ett enda rum eller ange i vilken ordning rummen ska arbeta.

Roombas möjligheter att ringa in kartor gör att du kan lagra fler planlösningar i appen. Roomba i7 lagrar till exempel upp till 10 kartor.

7) Mobilapp

 Roborocks robotdammsugare kan anslutas till Roborocks mobilapp eller Xiaomi Mi Home. Roomba med iRobot-appen (vi tycker att den här appen är mer intuitiv och förberedd än de tidigare apparna).

8) Självtömmande

 En annan fördel för Roomba är den självtömmande stationen «Clean Base», som sug

er upp den smuts som samlas i robotens tank varje gång den går till laddningsstationen. Modeller som Roomba i3 och Roomba i7 är kompatibla.

Roborock har däremot inte detta framsteg, utan kommer att kunna få det först när Roborock S7 kommer ut på marknaden.

9) Hållbarhet

Komponenterna i Roborock-modellerna är inte dåliga, även om Roombas tillverkningsmaterial är bland det bästa. Dessutom har Roomba-modellerna större hållbarhet och finns i katalogen i fler år, vilket är viktigt för att hitta reservdelar eller göra reparationer.

10) Pris

 Roomba-robotdammsugare är generellt sett dyrare, särskilt i de högre modellerna.

Roomba i7+ Vs Roborock S6 MaxV Vs Roomba 981 Vs Roborock S5 Max

Vi kommer nu att göra en jämförelse och analys av varje modell för att få en bättre förståelse för varje modell.

Roomba i7+

Lär sig ditt hem och städar där du vill med 10 ggr större sugeffekt samt anpassad styrning av städningen och med automatisk tömning.

✔️ Bra sugkraft (multiplicerar x10 gånger sugkraften hos Roomba 600-serien).

✔️ Automatisk tömning («Clean Base»).

✔️ Imprint Link-teknik för att samordna med Braava.

✔️ Sparar upp till 10 kartor.

✔️ Kan interagera med kartan från appen

❌ Ingen moppfunktion.

❌ Priset är lite högt.

Roborock S6 MaxV

Den levererar ett imponerande rengöringsresultat vid varje användning. Roborock S6 MaxV är också utrustad med ett intelligent mopp-system, i vilket du bl.a. kan styra vattenmängden från Xiamo Mi Home-appen. Denna robotdammsugare använder en laserteknologi för att systematiskt ta sig runt i hemmet.

✔️ Hög sugkraft (2 500 Pa).

✔️ Mycket intelligent: lasernavigation (LiDAR) plus dubbel kamera (Reactive AI).

✔️Du kan interagera med kartan.

✔️ Har moppfunktion och du kan reglera vissa av dess aspekter från appen.

❌ Priset är lite högt.

Roomba 981

Navigerar med iRobots högteknologiska navigationssensorer runt en hel våning utan problem och styr enkelt  undan hinder.  Den dessutom in under möblerna, så smutsen har inte längre någonstans att gömma sig. Sätt igång robotdammsugaren med endast ett knapptryck och spara ett fast schema i appen eller tryck på Clean-knappen ovanpå roboten gör det möjligt att städa ditt hem var du än är.

✔️ Äldre på marknaden för robotdammsugare

✔️ Mycket bra kundrecensioner.

✔️ Bra sugkraft (x10 600-serien).

✔️ Power Boost-funktion (ökar sugförmågan när den känner att den befinner sig på en matta eller i ett område med mycket smuts).

❌ Kommer inte ihåg kartor

❌ Saknar vissa funktioner i appen, t.ex. interaktiv kartläggning.

Roborock S5 Max

 Är intelligent och levererar ett perfekt städresultat gång efter gång. Xiaomi S5 Max är utrustad med en praktisk moppfunktion som ser till att du alltid kommer hem till nytvättade golv och har en stora vattenbehållaren som bl.a. slår S50, S55 och S6 från Xiaomi.  Vattenbehållaren är också oerhört intelligent och du kan justera vattenmängd via appen. Robotdammsugaren stänger själv av vattentillförseln om den kör över ett område som redan rengjorts.

✔️ Mycket bra recensioner.

✔️ Lasernavigation

✔️ Interaktiv kartläggning

✔️ Intelligent och hanterbar skrubbning från appen

❌ Har inte Reactive AI och kan därför inte analysera och känna igen objekt.

Slutsats – Roomba eller Roborock – bästa märket för robotdammsugare?

Roomba och Roborock är två av de bästa märkena för robotdammsugare på marknaden idag och båda har de bästa referenserna.

Om du letar efter exklusivitet och ett premiumvarumärke är Roomba ett utmärkt alternativ. Dessutom är dess dammsugningskvalitet mycket bra och hållbarheten är större.

Roborock har dock en mycket avancerad artificiell intelligens, särskilt när det gäller navigering, och dess modeller är mer flexibla, eftersom de också rengörar golvet .

Vi anser att Roborock S6 MaxV är den bästa vi analyserade.

Om du vill ha Roborock S6 MaxV… Vi lämnar dig detta erbjudande från Amazon!