Saltar al contenido

Samsung Galaxy Watch 5 vs 4: Ska vi uppdatera Samsungs nya smartwatch?

Samsung Galaxy Watch 5 vs 4

Nu när den nya modellen av Samsungs smartwatch är ute kan vi jämföra den med den tidigare versionen för att se vilka de mest intressanta uppdateringarna och nyheterna är. Det gör det lättare att avgöra om det är värt att uppgradera till den nya modellen eller om det är värt att hålla sig till den gamla. Så här är vår analys och våra slutsatser om smartklockorna Samsung Galaxy Watch 5 vs 4, så att du har all information till hands. Nu kör vi!

Låt mig först och främst berätta att Samsung Galaxy Watch 5 har två versioner, standard och Pro. På Samsung Galaxy Watch 4 finns det också två versioner, men de var standard och Classic.

Under tiden ska vi visa dig vilka de viktigaste nya funktionerna på Samsung Galaxy Watch 5 är jämfört med den tidigare modellen, 4, med standardversionerna av de båda smartklockorna som referens. Låt oss gå dit!

Samsung Galaxy Watch 5 vs 4: Alla likheter

Låt oss nu fokusera på de likheter som de delar. Eftersom det är två modeller från samma serie är det inte förvånande att det finns så många av dem:

Estetisk linje och design

Det första du bör veta är att både Samsung Galaxy Watch 5 och 4 finns i två storlekar: 40 eller 44 mm. Så beroende på diametern på din handled kan du välja den som passar bäst. I det här fallet är dimensionerna desamma:

  • Den 40 mm stora modellen har måtten 40,4 x 39,3 x 9,8 mm.
  • Den 44 mm stora versionen mäter 44,4 x 43,3 x 9,8 mm.

När det gäller vikten är skillnaden bara två gram, så vi kan säga att de två smartklockorna estetiskt sett inte skiljer sig så mycket åt. Faktum är att de behåller en mycket likartad design i båda fallen, vilket gör det tydligt att Samsungs estetik inte är en av de saker som märket kommer att ändra på när det gäller smartklockor.

Om vi fortsätter att titta på detaljer där få förändringar är märkbara måste vi säga att detsamma gäller för skärmen. Samsung Galaxy Watch 5 har en 1,19 tum stor Super AMOLED-skärm (i 40 mm-versionen), medan Samsung Galaxy Watch 4 är 1,2 tum stor. Upplösningen är densamma i båda fallen: 396 x 396 pixlar. Det finns alltså inga större skillnader när det gäller estetik, display och design.

Toleransnivå

En annan viktig egenskap hos sport-smartwatches är deras vattentålighet, och i det här fallet är den 5 atm i båda fallen. Det innebär att båda modellerna är utformade för en motståndskraft på cirka 50 meter. De har också en certifierad IP68-resistensnivå, vilket garanterar högsta möjliga tolerans mot vatten och damm.

Hur många sportlägen har de?

Många som bestämmer sig för att köpa en smartklocka gör det i syfte att hålla koll på sin träning och fysiska aktivitet. I den meningen kan du göra det med endera av dem, eftersom båda har mer än 90 sportlägen och erbjuder praktiskt taget samma funktioner.

Operativsystem och processor

Det finns egentligen inte mycket förändringar i det här avseendet. Både Samsung Galaxy watch 5 och 4 har den dubbelkärniga Exynos W920-processorn med Mali-G68-grafik. När det gäller lagringskapacitet har de 1,5 GB RAM-minne och 16 GB intern lagring. Operativsystemet är också detsamma i båda fallen, Wear OS.

Samsung Galaxy Watch 5 vs 4_3

Samsung Galaxy Watch 5 vs 4: Hur skiljer sig de två modellerna åt?

Vi fortsätter att analysera de viktigaste skillnaderna mellan de två smartklockorna, som är de som kommer att hjälpa oss att avgöra vilken vi ska välja.

Skydd av glas

Som du kommer att se nedan finns det inga förändringar när det gäller skärmstorlek och dimensioner, men det finns en skillnad som jag tycker är viktig. Samsung Galaxy Watch 4 hade Corning Gorilla Glass DX+ skyddsglas, men Samsung Galaxy Watch 5 har bytt till safirglas. I teorin är det mer motståndskraftigt mot stötar och repor, även om jag måste säga att glaset på modell 4 redan var tillräckligt tåligt.

Maximal batteritid

Batteriet förändras mellan Samsung Galaxy Watch 5 och 4, även om det är förändringar som är mer i teorin än i praktiken. Faktum är att Samsung Galaxy Watch 5 har ett batteri på 410 mAh, medan Samsung Galaxy Watch 4 har ett batteri på 361 mAh. Teoretiskt sett har Samsung Galaxy Watch 5 en batteritid på cirka 50 timmar, jämfört med 40 timmar för Galaxy Watch 4.

I praktiken (eller åtminstone i mitt fall) är dock batteritiden ganska likartad, även om det är sant att Galaxy Watch 5 håller några timmar längre. Även om vi måste vara rättvisa och säga att detta också beror på andra externa faktorer.

Där jag märker skillnaden är i snabbladdningen, eftersom Galaxy Watch 5 kan slutföra laddningen nästan halvvägs på bara en halvtimme. Samsung Galaxy Watch 4 har däremot ingen snabbladdning.

Sensorerna får en uppgradering

Uppsättningen sensorer som de två smartklockorna har är ganska likartad, även om Samsung Galaxy Watch 5 lägger till en sensor som mäter hudtemperaturen, något som Galaxy Watch 4 saknar. Den här sensorn fungerar riktigt bra tack vare den infraröda som den har, vilket ger en mycket god noggrannhet.

Dessutom har BioActive 3-sensorn, som finns i Galaxy Watch 4, förbättrats i 5-modellen tack vare en ny versionsuppdatering, och det är också ganska märkbart. Detta, tillsammans med värmesensorn, gör att rapporterna som rör din prestation blir mer exakta.

Båda smartklockorna har en sensor för att mäta sömnkvaliteten, men Samsung Galaxy Watch 5 erbjuder avancerad sömnträning. Det innebär att den kan göra mycket mer detaljerad planering för att hjälpa dig att optimera din sömn, med en mer exakt förmåga än Samsung Galaxy Watch 4.

Utöver det har båda smartklockorna en pulssensor för att mäta hjärtfrekvens, mäta stressnivåer och kvinnliga menstruationscykler, och en optisk pulssensor som även mäter blodtrycket.

Skillnader i anslutningsmöjligheter

En annan skillnad mellan de två smartklockorna från Samsung har att göra med Bluetooth-anslutningen. Närmare bestämt med den version av denna teknik som båda är kompatibla med. Galaxy Watch 5 har stöd för Bluetooth 5.2, medan Samsung Galaxy Watch 4 har stöd för Bluetooth 5.0.

Samsung Galaxy Watch 5 vs 4_4

Samsung Galaxy Watch 5 vs 4: Finns det en märkbar skillnad?

Slutligen återstår det bara för mig att avgöra, baserat på recensionen, om jag tycker att det är värt att satsa på den nya Samsung Galaxy Watch-modellen istället för den tidigare modellen. Och efter allt jag har berättat skulle jag säga att om du precis har köpt Samsung Galaxy Watch 4 kan du vänta innan du byter den, eftersom det finns få större innovationer som motiverar det här beslutet att byta så snabbt.

Om du däremot inte har någon skulle vi råda dig att gå direkt till Samsung Galaxy Watch 5. Inte bara på grund av den förbättrade batteritiden och snabbladdningen, utan också för att Samsung Galaxy Watch 4, om man får tro rykten, kan komma att upphöra i framtiden, vilket gör det mer praktiskt att välja den nya modellen.

Men som vi alltid säger, det sista ordet är upp till dig. Tänk på att priset på Samsung Galaxy Watch 5 är högre, inte bara för att den har några små nya funktioner, utan också för att det är en nyare version.

Kanske är det värt att vänta ett litet tag på att priset ska sjunka? Det kan det vara, även om vi då troligen kommer att prata om nya versioner. Hur som helst kommer beslutet du fattar att vara bra i båda fallen, eftersom båda modellerna fortfarande är Samsung Galaxy Watches.