Saltar al contenido

Samsung Galaxy Watch 5 vs 5 Pro: Nycklar för att välja den mest intressanta smartklockan

Samsung Galaxy Watch 5 vs 5 Pro

Sportfantaster har tur, för Samsung har lanserat sin nya serie smartklockor: Galaxy Watch 5. Och som vanligt har serien flera versioner; i det här fallet två. Så låt oss jämföra hur Samsung Galaxy Watch 5 vs 5 Pro smartklockorna skiljer sig åt så att du kan välja vilken som passar bäst för dina behov. Är du redo? Läs vidare!

Samsung Galaxy Watch 5 vs 5 Pro: Vilka är de estetiska skillnaderna?

Det första som slår oss, i alla smartklockor, är designen, så det är det första avsnittet i den här recensionen. Det bör noteras att det redan finns en första skillnad mellan de två versionerna. Samsung Galaxy Watch 5 finns i två storlekar: 40 och 44 mm. Galaxy Watch 5 Pro, å andra sidan, finns endast i storleken 45 mm.

Som du kan se är den större än någon av de två standardversionerna och, ännu viktigare, den är tyngre. Galaxy Watch 5 Pro väger 46,5 gram, medan den tyngre Galaxy Watch 5 väger 33 gram. Dessutom är designen på Samsung Galaxy Watch 5 sportigare än Pro-modellen, som är mer lik en traditionell klocka med ett armband och en mer traditionell design av minutvisaren.

När det gäller skärmen är det värt att notera att Samsung Galaxy Watch 5:s skärm är densamma som den större Galaxy Watch 5. Det vill säga att den har AMOLED-teknik, en storlek på 1,4 tum och en upplösning på 450 x 450 pixlar. Den har också en funktion för alltid påslagen display och safirglas, som är mer motståndskraftigt än Corning Glass.

Samsung Galaxy Watch 5 vs 5 Pro: Har de samma processor?

Exakt samma i båda modellerna. Faktum är att processorn i alla klockor i 5-serien är samma som i 4-serien, Exynos W920. Därför har de också samma lagringskapacitet (1,5 GB RAM och 16 GB internt) och samma operativsystem, Wear OS 3.5. I den här meningen har Samsung föredragit att behålla en mycket kontinuistisk linje.

samsung galaxy watch 5 vs 5 pro_2

Samsung Galaxy Watch 5 vs 5 Pro: Snabbladdning och batteritid

En av de stora nyheterna i Samsung Galaxy Watch 5 Pro jämfört med standardversionen är batteritiden och kapaciteten. Om vi tittar på 44 mm-modellen av den större Samsung Galaxy Watch 5 har den en batterikapacitet på 410 mAh.

Batteriet i 5 Pro är däremot 590 mAh, en skillnad som är mycket märkbar i batteritid. I grund och botten innebär det här att du kan få ett par dagar längre batteritid jämfört med 5-modellen, en mycket viktig fördel som motiverar prisskillnaden mellan de två. Naturligtvis har båda smartklockorna snabbladdning.

Samsung Galaxy Watch 5 vs 5 Pro: Sportkontroll

Generellt sett är de smartklockor vi analyserar ganska lika, även om vi måste ge en liten fördel i detta avseende till Pro-modellen. Främst för att den har tre nya funktioner som kan vara viktiga. Samsung Galaxy Watch 5 Pro har en funktion för ruttträning med vilken du kan importera dina träningsrutter i GPX-format från din mobiltelefon till smartklockan och synkronisera din ruttlista.

Det finns också sväng-för-sväng-navigering, vilket gör det svårare att gå vilse, och Track Back, en funktion som låter dig spåra dina steg om du inte vet vart du är på väg.

Inte minst är båda smartklockorna IP68-klassade och har en vattentäthetstolerans på 5 ATM, vilket motsvarar cirka 50 meter. Därför är Samsung Galaxy Watch 5 Pro en idealisk smartklocka för utomhusaktiviteter med anknytning till bergen, vandring, klättring, simning, cykling osv.

Samsung Galaxy Watch 5 vs 5 Pro: Hälsoövervakning

Vi analyserar nu de olika hälsorelaterade sensorerna som våra protagonister har, och sanningen är att de är jämnstarka i denna aspekt. Båda har Samsungs BioActive-sensor, som också är uppgraderad från modell 4, och kan mäta hjärtfrekvens, elektrisk bioimpedans och hjärtats elektriska signal.

Det finns också en kroppstemperatursensor, accelerometer, magnetsensor, gyroskop och ljussensor. Och när det gäller sömncykeln kan båda ge en riktigt omfattande rapport, planera den bästa sömnrutinen utifrån dina data och ge personliga förslag för att hjälpa dig att förbättra din sömn.

Samsung Galaxy Watch 5 vs 5 Pro: Andra tekniska funktioner

Om vi tittar på teknik- och anslutningsfunktionerna finns det få skillnader. Båda smartklockorna är kompatibla med Bluetooth version 5.2 och med GPS, Glonass, Beidou och Galileos lokaliseringssystem. Dessutom kan de synkroniseras med din smartphone och är även synkroniserade med en röstassistent.

Och om du är van vid kontaktlösa betalningar kan du med båda smartklockorna aktivera NFC-tekniken, som gör att du kan göra kontaktlösa betalningar.

samsung galaxy watch 5 vs 5 pro 3

Samsung Galaxy Watch 5 vs 5 Pro: Vad är min slutsats?

Nu när jag har analyserat skillnaderna och likheterna mellan de två smartklockorna i Galaxy Watch 5-sortimentet måste jag säga att jag förväntade mig fler skillnader än vad som faktiskt finns. Även om jag ärligt talat först blev förvånad över att prisskillnaden (utan att ta hänsyn till eventuella rabatter) var så låg, eftersom Samsung vanligtvis inför fler förändringar mellan Pro-modellerna och standardversionerna.

Så på frågan om vilken av de två som är en mer intressant smartklocka skulle mitt svar vara att det beror på vad du använder den till. Det jag gillar mest med Samsung Galaxy Watch 5 Pro är funktionen för vägträning, som jag verkligen tycker är viktig om du ägnar dig åt utomhussporter, eftersom den har fördelar som Samsung Galaxy Watch 5 inte har.

Dessutom är skillnaden när det gäller batteritid och kapacitet också viktig och kan vara en avgörande aspekt för vissa användare. I det här avseendet är det förvånande att det finns en mer märkbar skillnad mellan Samsung Galaxy Watch 5 och 5 Pro, än med Samsung Galaxy Watch 4.

Med hänsyn till att den ekonomiska variationen inte är så stor att beslutet är klart, är det bästa därför att fundera på hur du kommer att använda smartklockan till största delen och utifrån det bestämma dig. I synnerhet väljer jag Samsung Galaxy Watch 5 Pro på grund av den förbättrade batteritiden och för att det inte är någon större investering för mig ekonomiskt sett. Det är dock bara du som har det sista ordet.