Saltar al contenido

Sony WH1000XM5 vs Bose 700 – En helt uppslukande sensorisk upplevelse

Sony WH1000XM5 Vs Bose 700

Trådlösa hörlurar är ett av de tillbehör som många människor inte kan lämna hemmet utan, och därför behöver de sådana som uppfyller höga förväntningar. I den här artikeln analyserar vi två modeller som, som vi redan kan berätta, inte kommer att lämna dig oberörd: Sony WH1000XM5 vs Bose 700. Det är sant att Bose-modellen har funnits på marknaden under en längre tid nu och att Sony-modellen är ny, men det är värt att jämföra dem för att upptäcka deras styrkor. Låt oss börja!

Sony WH1000XM5 vs Bose 700: höjdpunkter

Innan du går in på jämförelsen är det värt att göra en kort sammanfattning av de viktigaste styrkorna och de mest relevanta egenskaperna hos varje produkt. Vi kommer därför först att analysera varje modell separat. Därefter kommer vi att göra en jämförelse av skillnaderna och likheterna och dra vår slutsats.Sony WH-1000XM4 Vs Bose 700_1

1) Sony WH1000XM5: avancerad teknik tack vare dubbla processorer

Den här modellen är en vidareutveckling av Sonys tidigare modell, WH1000XM4, som låg efter Bose i vissa viktiga avseenden. För att minska denna skillnad har teknikföretaget genomfört några mycket märkbara förbättringar som vi nu ska ta reda på. Vi börjar med estetiken, där vi redan kan se en annan linje.

Den första skillnaden som är oundviklig att lägga märke till är estetiken. Sony WH1000XM5 har en kraftigare och tjockare design än den tidigare modellen, i syfte att ge större stöd åt de tekniska förbättringar som har genomförts när det gäller ljudkvalitet.

I detta avseende, och för att vara rättvis, är vi förvånade över att de inte kan fällas ihop, eftersom detta var ett alternativ som fanns på den tidigare modellen. När det gäller färger kan du välja mellan svart och silver.

Utöver det visuella finns det också skillnader inuti hörlurarna. Om vi tittar på ljudkvaliteten och tekniken sticker den nya integrerade V1-processorn ut, som stärker hörlurarna när det gäller brusreducerande teknik. Ljudkvaliteten har också utvecklats med totalt 8 mikrofoner som kan fånga upp din röst och isolera den från omvärlden på ett tydligare och tydligare sätt.

Dessutom gör adaptiv ljudkontroll det möjligt att justera och variera ljudinställningarna beroende på omgivningens egenskaper. Den har också kvar funktioner som ärvts från WH1000XM4, till exempel Precise Voice PickUp, Speak-to-Chat, Fast Pair och Swift Pair.

Autonomi är en av Sonys stora styrkor, och det återspeglas tydligt i WH1000XM5. Dessa hörlurar kan spela musik i 30 timmar om du aktiverar ANC och 40 timmar om du stänger av det. Om du ska använda dem för samtal kan batteritiden minskas till 24 respektive 32 timmar.

2) Bose 700: med 11 nivåer av brusreducering

Om du är ett fan av den här typen av enheter vet du att Bose är ett av de ledande varumärkena inom ljudtekniksektorn, något som är helt uppenbart med Bose 700.

Detta är trådlösa hörlurar med inbyggd Bluetooth och totalt 11 nivåer av brusreducering. Ljudkvaliteten är mycket naturlig, med skarpa, tydliga detaljer och djup, fyllig bas.

Den har ett inbyggt mikrofonsystem med fyra mikrofoner för tydligare samtal. Den tar också upp din röst mycket bra, isolerar den från yttre buller och anpassar sig till bullriga miljöer.

Om du tillbringar mycket tid hemifrån kommer du att vara intresserad av att veta att batteritiden är upp till 20 timmars musik på en enda laddning. När det gäller kontroll kan du aktivera de viktigaste funktionerna med de intuitiva, handsfree touch-knapparna, inklusive röststyrning via Alexa och Google Assistant.

Estetiskt sett har de snedställda öronkåpor för bästa möjliga passform för ditt huvud. Huvudbandet i rostfritt stål är mycket bekvämt, så du kan bära dem i flera timmar utan obehag. Och om färg är viktigt kan du välja mellan svart, vitt och silver.Sony WH-1000XM4 Vs Bose 700_3

Sony WH1000XM5 Vs Bose 700: huvudsakliga skillnader

Nu när du har en klarare uppfattning om styrkorna hos varje modell är det dags att titta på var de skiljer sig åt för att se vilken som har bättre prestanda i de funktioner som är relevanta för dig.

Batteriets livslängd

Batteritiden är en av de skillnader som kan avgöra ditt val mellan de två modellerna. Bose 700 kan köras i cirka 20 timmar utan avbrott, vilket Sony WH1000XM5 ökar till 30 timmars musikuppspelning med ANC, vilket minskar till 24 timmar om den används för samtal istället för musik.

Genom att avaktivera brusreducering kan batteritiden ökas till 40 respektive 32 timmar. Sony ligger alltså före Bose i detta avseende.

Ljudteknik

Bose-hörlurarna erbjuder mycket hög ljudkvalitet, även om Sony är något bättre när det gäller balansen mellan bas-, mellan- och diskanttoner. Det är värt att notera att den har två processorer, vilket också förbättrar prestandan i detta avseende.

Den har också DSEE Extreme, som med hjälp av artificiell intelligens återställer frekvenser som har gått förlorade i konverteringen av digitala ljudfiler, vilket ger en tydligare kvalitet.

Estetik och design

Vi förnekar inte att estetik är det första vi tittar på när vi jämför två enheter, och skillnaderna mellan dessa två är tydliga.

Bose 700 har en rundare och tjockare öronkåpa och huvudbandet är något smalare än Sony-headsetet. För vissa personer kan detta innebära lite mer tryck på headsetet.

När det gäller Sony-hörlurarna är en designförändring från den tidigare modellen, WH1000XM4, uppenbar. I det här fallet har WH1000XM5 en större estetik, med tjockare öronkuddar, men med en mer långsträckt form än Bose 700.

Bluetooth-kompatibilitet

WH1000XM5 är kompatibel med Bluetooth-version 5.2, till skillnad från Bose 700 som fortfarande har version 5.0. Dessutom stöder Bose-hörlurarna endast Bluetooth codecs SBC och AAC.

Den enda codec av hög kvalitet är AAC, som ger tillförlitlig ljudkvalitet för iPhone-användare. Sonys hörlurar har däremot stöd för något bättre codec-alternativ, till exempel SBC, AAC och LDAC.

Knappar för beröringskontroll

När det gäller operativsystemet som erbjuds av de båda hörlurarna finns det vissa skillnader. Sony WH1000XM5 har touchknappar för alla inställningar, medan Bose 700 kombinerar vissa touchkontroller med traditionella knappar. På den här modellen är touchkontrollerna reserverade för att ändra volym, låt, svara på samtal och en anpassningsbar genväg.

Pris

Som vi nämnde i början är en av de två modellerna nyare än den andra, vilket påverkar priset. Det är värt att komma ihåg att Bose-hörlurarna lanserades för ett par år sedan, medan Sony WH1000XM5 är ett nytt tillägg på marknaden.

Och som du vet är nya modeller alltid dyrare. Prisskillnaden mellan de två är alltså ganska markant, även om de praktiska skillnaderna är mindre markanta.Sony WH-1000XM4 Vs Bose 700_4

Sony WH1000XM5 vs Bose 700: gemensamma punkter

I det här avsnittet tittar vi på de aspekter där vi inte finner någon eller mycket liten skillnad mellan de två huvudpersonerna i vår granskning:

Tillval för aktiv brusreducering

Beslutet att välja ett trådlöst headset motiveras för många användare av dess förmåga att isolera alla externa ljud och låta dem njuta av musiken i fred. Detta är dock en av de mest komplexa aspekterna att analysera.

En av Bose mest framstående styrkor är just hur bra deras aktiva brusreducering är, något som Sony hittills inte har kunnat slå. Med WH1000XM5 har företaget faktiskt lyckats matcha Bose tack vare den optimerade processorn Noise Cancelling HD QN1 som har införlivats i denna funktion.

Dessutom har båda modellerna ett adaptivt styrsystem som gör att ljuddämpningsnivån anpassas efter den yttre ljudnivån och reglerar sig själv för att ge den bästa ljudupplevelsen.

Anslutning till mobilappar och virtuella assistenter

Både Bose- och Sony-hörlurarna kan synkroniseras med motsvarande app, som båda finns tillgängliga för operativsystemen iOS och Android.

Å andra sidan finns möjligheten att ansluta hörlurarna till röstassistenterna Alexa, Google Assistant och Siri i de två huvudpersonerna i vår recension. På så sätt kan du styra alla funktioner direkt med rösten.

Snabbladdning

En av de gemensamma funktionerna för båda de trådlösa hörlurarna är snabbladdningsalternativet, som är mycket användbart om du har bråttom och inte har tid att ladda enheten helt och hållet.

När det gäller Bose får du upp till 3,5 timmars batteritid efter bara 15 minuters laddning. Sony däremot kan ladda upp till 3 timmars batteritid på bara 3 minuter, men du måste ha den USB-kompatibla adaptern som finns som tillval.

Antal mikrofoner

Båda headseten har totalt 8 mikrofoner. Sony WH1000XM5 har fyra multidirektionella mikrofoner i varje öronklocka, som inte bara kan justera ljudet utanför utan även kalibrera din röst för maximal samtalskvalitet.

Bose 700 har också åtta mikrofoner. Av dessa är sex stycken avsedda enbart för aktiv brusreducering. Å andra sidan är fyra mikrofoner utformade för att fånga upp din röst, varav två också är kombinerade med brusreducering. Som du kan se är de verkligen jämnt fördelade i detta avseende.

Styvhet i huvudbandet

Ingen av de två trådlösa hörlurar vi granskade kan fällas ihop, vilket är slående när det gäller Sony, eftersom den tidigare modellen hade denna funktion. Det finns alltså inga skillnader i detta avseende. De väger faktiskt lika mycket, cirka 250 gram.

Sony Vs Bose

Sony WH1000XM5 vs Bose 700: Vilket är bäst?

Som vi antog i början av jämförelsen har Sony kommit långt när det gäller ljudkvalitet. Teknikjätten har genomgått en betydande utveckling jämfört med den tidigare modellen i vissa aspekter där Bose stod ut tydligare, till exempel aktiv brusreducering eller själva ljudtekniken. Detta gör det svårt att välja mellan de två huvudpersonerna i granskningen.

Först och främst ligger Sony något före Bose när det gäller batteritid och när det gäller att ha touchkontroller. Även om ljudkvaliteten hos Bose är riktigt bra, gör Sonys DSEE Extreme-funktion att den spelar upp konverterade digitala filer tydligare. Å andra sidan anpassar sig Sony-headsetets huvudband bättre till huvudets form än Bose-headsetet.

Om du har andra Sony-enheter rekommenderar vi att du provar den här modellen, som också lovar att vara en förbättring jämfört med den tidigare versionen. Om du inte har något tydligt önskemål är beslutet mer komplicerat.

Priset är den enda aspekt som kan stå i vägen för ditt beslut. Det är dock troligt att priset kommer att sjunka med tiden, eftersom Sony WH1000XM5 är helt ny, medan Bose 700 har funnits på marknaden under en längre tid. I vilket fall som helst är det ett bra beslut, oavsett vilket du väljer.