Saltar al contenido

Swan vs Create: Vi jämför två retrokaffemaskiner i mellanklassen

Swan vs Create

Retrokaffemaskiner är maskiner med en vintage-estetik som påminner om kaffemaskiner från 1950-talet, där pastell- och ljusa färger dominerar. Och om det finns två märken som specialiserar sig på den här typen av kaffemaskiner så är det de två huvudpersonerna i vår recension: Swan vs Create. Men vilken av de två är mest intressant i den här aspekten? I den här artikeln kommer vi att förklara fördelarna med var och en av dem så att du kan välja vilken som bäst uppfyller dina behov.

Du vet förmodligen inte mycket om något av de två märkena, och sanningen är att deras ursprung är väldigt olika. Swan (som för övrigt betyder «svan» på engelska) är ett brittiskt varumärke som tillverkar ett brett sortiment av kaffemaskiner i retrostil, samt andra hushållsapparater och köksredskap. Företaget grundades 1931 i Storbritannien och har sedan dess etablerat sig som ett välkänt varumärke inom hushållsapparatindustrin.

Förutom kaffemaskiner tillverkar Swan andra hushålls- och köksmaskiner som bland annat vattenkokare, brödrostar och mikrovågsugnar. Varumärket är känt för sin snygga och praktiska design, och många av dess produkter är populära bland konsumenter som letar efter en pålitlig, högkvalitativ apparat till ett överkomligt pris.

Hur är det med Create? Vi kan inte prata om det här varumärket utan att prata om Ikohs, som är det företag som det föddes ur. Det var 2014 som Ikohs bestämde sig för att lansera Create, sin serie kaffemaskiner, som med tiden utvecklades till automatiska espressomaskiner med en mycket definierad och igenkännbar retrolinje.

swan vs create 1

Hur skulle vi definiera retrokaffemaskinerna för varje varumärke?

Svanens kaffemaskiner i retrostil finns i olika färger, till exempel grädde, rött och blått, och har en klassisk design med modern funktionalitet. Några av de funktioner du kan förvänta dig av en Swan retrokaffemaskin är ett återanvändbart och tvättbart filter, en funktion för att hålla varm och en automatisk avstängningsfunktion för säkerhet. De brukar också ha en stor kapacitet och kan brygga flera koppar kaffe samtidigt. Allt detta kommer vi att se nedan.

I fallet Create talar vi om moderna, mångsidiga och lättanvända kaffemaskiner. Överlag är de utformade för att erbjuda en högkvalitativ kaffeupplevelse hemma, med en rad funktioner och anpassningsmöjligheter för att passa olika preferenser. Maskinerna är också utformade för att vara lätta att använda, med intuitiva pekskärmar och användarvänliga kontroller.

Swan vs Create: Våra rekommenderade kaffebryggare

Som du kan föreställa dig är utbudet av kaffemaskiner som varje märke har ganska stort. Det är därför jag vill ta en närmare titt på två modeller som är ganska lika och vars jämförelse gör att jag kan ge dig en mer specifik uppfattning om hur varje varumärkes kaffemaskiner är. Av denna anledning har jag fokuserat på modellerna Swan Retro One Touch och Create Thera Matt Retro.

Swan Retro One Touch – Perfekt för att göra cappuccino.

Kaffemaskinen från Swan är en av märkets mest eftertraktade på Amazon, så den har väckt vår nyfikenhet. Det första vi lade märke till är att du kan köpa den i flera färger: blå, gräddfärgad, grå och grön. Särskilt den jag gillar mest är grön, även om den blå är super originell eftersom den inte är en vanlig nyans. Men låt oss komma till det viktiga, nämligen dess tekniska specifikationer.

Den maximala effekten som den kan nå är 1200 watt och pumptrycket är 15 bar. Som du kan se är dessa siffror mycket i linje med de flesta kaffemaskiner av den här typen. Faktum är att så länge pumptrycket är över 9 bar kommer kaffet att bli så starkt som möjligt.

En av de mest slående sakerna med Swan kaffebryggaren är att den har en vattentank på 1,7 liter, så vi kan göra fler kaffesorter än med Create kaffebryggaren, som du kommer att se nedan. Även skumbehållaren är större än vanligt, eftersom den är på 500 ml. Faktum är att vi redan har berättat att detta är en av de viktigaste skillnaderna jämfört med konkurrenten, som bara har ett justerbart skumgummi.

Nackdelen med att ha den här tanken är att den tar bort utrymme för den dubbla kaffetunna, så vi kan bara brygga ett kaffe åt gången. Detta kan dock vara vilken storlek du vill (den maximala koppstorleken som passar är en stor frukostkopp, så du kommer inte att ha några problem).

Swan Retro One Touch SK22150GN Cafetera Express Semi Automática para Espresso y Cappucino, 15 Bares, Vaporizador con Depósito de Leche 0,5L, 1,7 L, Taza Grande o Pequeña, Vintage, Verde, 1200W
 • 【DISEÑO VINTAGE】 La cafetera semi automática tiene un diseño elegante de estilo retro que se adapta a cualquier espacio gracias a su tamaño compacto. Su depósito de agua es de 1,7 litros, incluye una cuchara dosificadora.
 • 【INDICADOR DE TEMPERATURA】 Un reloj integrado en la carcasa indica la temperatura del agua o del vapor durante el proceso de elaboración del café. En solo 90 segundos la cafetera está lista para preparar un cremoso café.
 • 【BOMBA DE PRESIÓN 15 BAR】 Su bomba de presión de 15 bares extrae todo el sabor del café y proporciona la mejor crema y aroma para que disfrutes de un delicioso café de barista.
 • 【ESPUMADOR DE LECHE CON DEPÓSITO 0,5L】 Está equipada con un depósito de leche de 0,5l con sistema automático de espumado y dosificación y control de potencia de vapor para darle a tu café o tus bebidas con leche toda la cremosidad y la espuma que deseas.
 • 【COMPATIBLE CON LAS CÁPSULAS ESE】 La cafetera ofrece la posibilidad de utilizar cápsulas ESE o café molido para disfrutar de un delicioso y aromático café en la comodidad de tu hogar.

Skapa Thera Matt Retro – Olika färger och bra värde för pengarna

Den här halvautomatiska kaffebryggaren finns i en rad olika färger, som alla är i den karakteristiska pastellfärgen för retrokaffebryggare: blått, grönt, grädde, senap, svart, rött, rosa och pistage. Tydligen har den fler reglage än Swan kaffebryggaren, men det jag gillar mest är träramen runt temperaturmätaren.

Bortsett från estetiska frågor är detta en kaffemaskin med 15 bar tryck och 1100 watt effekt, så den har tillräckligt med kraft för att göra de bästa espresson. Jag gillar också verkligen det faktum att vi kan göra två kaffesorter samtidigt, så länge det är espresso, tack vare den dubbla pipen och den större filterhållaren. Detta är något som Svanen inte tillåter, och kan vara användbart om du har gäster hemma för att spara tid.

Vattentanken är på 1,25 liter, vilket är ungefär genomsnittligt, och det finns också en avtagbar bricka som kan värma koppen. Okej, den gör inga underverk, men vi har åtminstone inte muggen som står på en kall bricka. Och som du säkert har sett har den en svängbar skummare med vilken vi kan göra skummad mjölk. Men man måste göra det efter att man hällt upp kaffet, för man kan inte automatiskt göra en cappuccino. Den är dock väldigt lätt att använda.

CREATE / THERA MATT RETRO/Cafetera Express Blanco Mate y Madera/Café molido y monodosis E.S.E. de 55 mm., Cafetera semiautomática con bomba de presión de 15 bares y 1100W de potencia, acabado mate
 • 🔆|SEMIAUTOMÁTICA| Con una bomba de presión de 15 bares y 1100W de potencia. Con termómetro que indica cuando está listo el café y válvula de seguridad con liberador automático de presión. Se calienta rápidamente, y prepara un café con mucha crema, sin apenas hacer ruido.
 • ♨️|MOLIDO+MONODOSIS E.S.E. de 55 mm.| Brazo con doble salida para hacer uno o dos cafés, según el portafiltro utilizado. Depósito de agua extraíble de 1,25 litros. Bandeja superior calienta tazas, donde puedes atemperar la vajilla.
 • 🧼|FÁCIL DE LIMPIAR| Con bandeja de goteo extraíble.
 • ☕|CAFÉ DE AUTOR| Prepara cafés de autor: Espresso, americano, macchiato, moca, latte macchiato, capuccino, mocaccino, latte y frappé. Crema la leche perfecta con su vaporizador orientable
 • 📻|COMPLETA LA COLECCIÓN| Escoge elementos con la tecnología más actual y estética vintage para dar personalidad a tu hogar. Completa tu colección retro con todas las piezas que necesitas para crear una cocina en la que disfrutar y sentirte bien.

Swan vs Create: Låt oss titta på de viktigaste skillnaderna mellan dem

Nu när du känner till några av de mer detaljerade funktionerna hos de två kaffemaskiner jag har presenterat dig för ska jag sammanfatta de viktigaste skillnaderna och vilket märke som «vinner» varje strid:

 • Vi kan göra cappuccino i båda kaffemaskinerna, men Swan Retro One Touch har en inbyggd mjölkbehållare, vilket gör processen enklare för oss. Allt vi behöver göra är att trycka på knappen för att mjölkskummet ska skapas, medan det med Create Thera Retro Matt är en manuell process som tar längre tid.
 • Det är bara med Create kaffemaskinen som det går att göra två kaffesorter samtidigt, men det kan inte vara stora kaffesorter, utan espresso.
 • Variationen av tillgängliga färger är större i Create’s retrokaffemaskiner än i Swan’s, även om det i alla fall är pastellfärger som är typiska för vintage-design.

Swan vs Create: Är dessa retrokaffemaskiner värda det?

När jag har analyserat alla funktioner och skillnader mellan de två kaffemaskinerna är mitt beslut tydligare, även om jag måste erkänna att det inte är det lättaste att fatta. Mina pengar ligger på Create, eftersom jag tycker att den verkar ge mer valuta för pengarna. Med tanke på att trycket och effekten är praktiskt taget desamma tycker jag att det är mer praktiskt att ha en dubbel kaffekopp, eftersom det är mycket lätt att få fram mjölkskum. Det är kanske inte lika enkelt som med Swan, men det är inte alls komplicerat, medan två kaffesorteringar samtidigt är omöjliga med Swan.

Dessutom är estetiska kriterier viktiga när man väljer en retrokaffemaskin. Och jag tycker att Create’s design är mer elegant och originell än Svanens. Träfinisherna verkar vara ett bra val och stämmer väl överens med min personlighet. Det finns också ett större utbud av färger att välja mellan, vilket alltid tilltalar fler människor.

Slutligen är priset lägre än Swans kaffemaskiner. Det är sant att detta märke har en mer konsoliderad bana på marknaden, men jag anser att vi bör satsa på nya märken och ge dem möjlighet att växa på en marknad där det lyckligtvis finns plats för alla.