Saltar al contenido

TP-Link TL vs Archer: Jämförelse av de bästa trådlösa routrarna

TP-Link TL vs Archer:

Routern har utvecklats till en viktig enhet för både privatpersoner och företag. Idag är det sällsynt att hitta ett hem utan en router som erbjuder tillräcklig hastighet och kapacitet för att stödja flera enheter, oavsett om du arbetar hemifrån eller på ett kontor.

Men vet du vilka faktorer du ska tänka på när du väljer rätt modell? I den här artikeln ska vi utforska likheterna och skillnaderna mellan olika trådlösa routrar från TP-Link, ett av de ledande varumärkena i branschen. Är du intresserad av att upptäcka deras gemensamma nämnare och variationer? Låt oss gräva djupare!

Ursprunget till TP-Link, en branschledare

TP-Link är en global leverantör av nätverksenheter och tillbehör, specialiserad på produkter som routrar, switchar, modem och trådlösa nätverkslösningar. Företaget grundades 1996 av två kinesiska entreprenörer och har sedan dess vuxit i popularitet runt om i världen.

TP-Links historia började med grundarnas vision att göra tillförlitlig och prisvärd nätverksutrustning tillgänglig för en bredare konsumentbas. Till en början fokuserade företaget på utveckling och tillverkning av nätverksadaptrar och hubbar. När efterfrågan på nätverkslösningar växte snabbt utökade TP-Link sitt produktsortiment till att omfatta routrar och switchar och positionerade sig som en ledande leverantör av nätverksenheter för hem och små kontor.

Ett av TP-Links stora genombrott kom 2002 med lanseringen av den första trådlösa routern, som erbjöd prisvärd och tillförlitlig trådlös anslutning till hem och småföretag. Produkten blev mycket populär och etablerade TP-Link som ett pålitligt varumärke inom nätverksbranschen.

Under årens lopp fortsatte TP-Link att förnya och diversifiera sin produktportfölj. Företaget introducerade flera avancerade funktioner och tekniker i sina routrar, t.ex. trådlöst dubbelband, Gigabit Ethernet och stöd för nya standarder som Wi-Fi 6 (802.11ax). TP-Link expanderade också till andra nätverkssegment, t.ex. powerline-adaptrar, räckviddsförlängare, nätverksswitchar och smarta hem-enheter.

TP-link 2
TP-Link TL vs Archer: Vilka är de mest anmärkningsvärda allmänna skillnaderna?

Som du kommer att se har alla routrar vissa gemensamma funktioner, men det finns några viktiga skillnader mellan dem som bör vara i fokus för ditt beslut:

 • Namn: TP-Link TL-routrar identifieras vanligtvis med modellnummer som börjar med «TL», t.ex. TL-WR841N eller TL-WR940N. TP-Link Archer-routrar å andra sidan identifieras med modellnummer som börjar med «Archer», t.ex. Archer C7 eller Archer AX6000. Archer-serien är vanligtvis förknippad med avancerade modeller.
 • Wi-Fi-standarder: TP-Link Archer-routrar stöder vanligtvis de senaste Wi-Fi-standarderna, t.ex. Wi-Fi 6 (802.11ax), som ger ökad hastighet, kapacitet och effektivitet jämfört med äldre standarder. TL-routrar kan ha stöd för något äldre Wi-Fi-standarder som Wi-Fi 5 (802.11ac) eller Wi-Fi 4 (802.11n). Det är dock viktigt att notera att TP-Link regelbundet uppdaterar sitt routerutbud, så det kan finnas en viss överlappning i Wi-Fi-standardkompatibilitet mellan de två serierna.
 • Prestanda och funktioner: I allmänhet erbjuder Archer-routrar mer avancerade funktioner, högre prestanda och större skalbarhet jämfört med TL-routrar. Archer-modellerna innehåller vanligtvis den senaste tekniken, t.ex. högre Wi-Fi-standarder (t.ex. Wi-Fi 6), flera antenner för bättre täckning, avancerad processorkraft och ytterligare funktioner som USB-portar för fildelning eller skrivaranslutning.
 • Pris: Eftersom Archer-routrarna har fler funktioner och möjligheter tenderar de att vara dyrare än TL-routrarna. TL-serien tenderar att rikta sig till konsumenter som prioriterar prisvärdhet och grundläggande nätverksbehov, medan Archer-serien riktar sig till användare som kräver avancerade funktioner och högre prestanda.

TP-Link TL vs Archer: Vi granskar de mest sålda modellerna

TP-Links utbud av trådlösa routrar är enormt, så vi har valt de som har de bästa popularitetsbetygen på Amazon för denna jämförelse. Med andra ord, om de är bästsäljarna finns det en anledning, och vi vill veta varför.

TP-Link TL WR841N: enkelhet och bra säkerhet

Den första modellen vi tittade på är förmodligen den mest populära på Amazon på grund av sin enkelhet. Den har en trådlös hastighet på 300 Mbps och även om det inte är den högsta på marknaden är det fortfarande bra för högupplöst videouppspelning. Dessutom innebär 2×2 MIMO-tekniken att routern kan köra flera enheter samtidigt, vilket förbättrar överföringseffektiviteten.

Den stöder IPv6, Internet Protocol Version 6, och har WPA trådlös säkerhetskryptering som endast aktiveras med en WPS-knapp. Å andra sidan är bandbreddskontrollen relativt enkel.

Och för extra säkerhet har den ett mycket effektivt föräldrakontroll– och gästnätverkssystem för att hantera vilka anslutna enheter som kan komma åt det och för att skapa ett separat nätverk för personer som inte ansluter regelbundet.

Routern kan hanteras från din smartphone via Tether-appen, som finns tillgänglig för iOS och Android.

TP-Link TL-WR841N - WiFi router inalámbrico, 300 Mbps de velocidad, antenas de 5 dBi, modo multi, fácil de usar, 4 puertos LAN y 1 puerto WAN de 10/100 Mbps, Blanco
 • Velocidad inalámbrica N: La velocidad de 300 Mbps Wi-Fi satisface sus necesidades diarias de Internet; cobertura Wi-Fi confiable y de gran alcance a 2.4 GHz con dos antenas de 5dBi de alta calidad
 • Tecnología MIMO: La tecnología 2 x 2 MIMO permite que el enrutador ejecute varios dispositivos al mismo tiempo para aumentar la eficiencia de transmisión y juegos
 • Gestión sencilla del ancho de banda: El control de ancho de banda asigna la velocidad necesaria de cada dispositivo conectado para garantizar la calidad de la transmisión multimedia
 • Encriptación rápida: Encriptación de seguridad inalámbrica WPA con un solo toque con el botón WPS; compatible con IPv6, la versión reciente de protocolo de internet
 • Controles parentales y red invitada: Administre cuándo y cómo los dispositivos conectados pueden acceder a internet y mantenga segura su red principal mediante la creación de una red separada para visitantes

TP-Link TL-MR100:med integrerat mikro-SIM-kort

Den andra modellen i TL-serien som vi har granskat har samma hastighet som den föregående, 300 Mbps, men tillåter totalt 32 enheter att vara anslutna samtidigt. Nedladdningshastigheten är upp till 150 Mbps med flera enheter anslutna, så när du har videokonferens kan du utnyttja tiden och ladda ner den video du vill ha. Och om du använder den professionellt kommer du att vara säker på mycket smidig kommunikation av hög kvalitet.

Denna router är 4G med WiFi, så genom att sätta i ett micro SIM-kort kan du snabbt komma åt Internet via ett mobilt nätverk. Med andra ord kommer du att kunna komma åt alla dina data snabbt och utan att behöva synkronisera någonting, även om du befinner dig i ett annat hem.

I det här fallet är det kompatibelt med IPv4, ett något äldre system än det föregående. Och när det gäller anslutningar har den två Ethernet-portar med en något långsammare hastighet än den ovan nämnda hastigheten, även om de garanterar mer mångsidighet. Slutligen är det värt att notera att den också har föräldrakontrollalternativ och avancerade funktioner, till exempel möjligheten att aktivera den trådlösa radion eller schemalägga routern för att slå på.

TP-Link TL-MR100, 4G LTE Router (Cat 4), Router 3G/4G velocidad hasta 300Mpbs, MicroSim, Ethernet LAN / WAN port, antena desmontable, Plug&Play
 • INSERTA UNA TARJETA SIM Y JUEGA: simplemente inserta una tarjeta micro SIM y enciende el router, luego disfruta de WiFi rápido y estable en la red 4G LTE. Compatible con Orange, SFR, Bouygues Telecom, Free Mobile. No es compatible con las suscripciones 4G Home Flybox Orange (el operador prohíbe el uso de otro router)
 • MÓDEM 4G DE ALTA VELOCIDAD: comparta su red 4G hasta 150 Mbps con múltiples dispositivos WiFi y disfrute de películas HD ininterrumpidas, descargas rápidas de archivos y videoconferencias fluidas. El TL-MR100 4G Box está pensado para aquellos que tienen una velocidad ADSL baja y una buena cobertura 4G.
 • VELOCIDADES WIFI RÁPIDAS: conecte hasta 32 dispositivos WiFi simultáneamente con una velocidad WiFi de hasta 300 Mbps. Los 2 puertos LAN están preparados para proporcionar Internet a dispositivos con cable, como computadoras de escritorio o consolas de juegos.
 • ANTENAS 4G EXTRAÍBLES: disfrute de conexiones estables y confiables gracias a las 2 antenas 4G externas. El módem 4G TL-MR100 tiene 2 conectores SMA para conectar antenas 4G externas.
 • FÁCIL INSTALACIÓN: no se requiere configuración, la compatibilidad de la tarjeta SIM en más de 100 países está garantizada por años de pruebas de campo.

TP-Link Archer AX53: en höghastighetsrouter

Den tredje trådlösa routern vi granskade har en hastighet på 2401 Mbps på 5 GHz och 574 Mbps på 2,4 GHz-banden, vilket är mycket högre än de andra två tidigare modellerna. Dessutom, med 160 MHz bandbredd och 1024-QAM, erbjuder Archer AX53 äkta Gigabit-hastigheter på upp till 3 Gbps. Detta är delvis tack vare införlivandet av ODMA-teknik, vilket gör att samtidig överföringskapacitet kan ökas med upp till fyra gånger. Det är också värt att notera att WiFi 6-täckningen är bredare tack vare de fyra externa antennerna.

Batteriet är utformat för att förbruka mindre ström samtidigt som det levererar samma prestanda. Faktum är att latensförmågan är mycket lägre, vilket ökar reaktionsförmågan vid överföring av speldata.

En annan funktion som sticker ut är TP-Link HomeShield, en teknik som ökar skyddet för dina hemenheter, t.ex. din skrivare eller skanner, mot cyberattacker över det delade nätverket. Och på tal om säkerhet, den här modellen har det mer avancerade WPA3 WiFi-säkerhetsprotokollet med förbättrade skyddsfunktioner.

11% RABATT
TP-Link Archer AX53 - Router WiFi 6 AX3000, Doble Banda 2.4Ghz/5Ghz,1xWAN/4xLAN Puertp Gigabit, WPA3, OFDMA, WPS, Latencia Ultrabaja, HomeShield, Tecnología OneMesh, Negro
 • VELOCIDAD GIGABIT Wi-Fi 6 (802.11ax) - 2402 MBps en 5 GHz y 574 MBps en 2.4 GHz
 • CONECTA VARIOS DISPOSITIVOS - La tecnología OFDMA permite la transmisión simultánea de hasta 256 dispositivos
 • LATENCIA ULTRABAJA- 75% de reducción en la latencia permite juegos y chats de video con mayor capacidad de respuesta.
 • 4 ANTENAS EXTERNAS- Las cuatro antenas externas de alta ganancia y la tecnología Beamforming se combinan para extender Wi-Fi con señal en todo su hogar
 • TP-LINK HOMECARE- Tiene una suscripción gratuita para proteger sus datos confidenciales o limite el acceso de niños e invitados

TP-Link Archer C6: bra pris

Vi avslutar med denna dual-band WiFi-router, som uppnår hastigheter på upp till 867 Mbps på en 5 GHz-frekvens och 400 Mbps på 2,4 GHz. Och precis som den tidigare modellen har den fyra högpresterande antenner för att förstärka nätverkets räckvidd i hela hemmet.

Räckvidden kan kontrolleras via mobiltelefonen, tack vare Tether-appen, varifrån vi kan skapa ett trådlöst huvudnätverk som överför signalen till andra områden och se hur det går i vart och ett av dem.

MU-MIMO-tekniken gör att den kan synkronisera med fler enheter samtidigt, vilket förbättrar dess mångsidighet och effektivitet. Med en Gigabit WAN-port och fyra Gigabit LAN-portar kan du koppla upp de enheter som behöver det för hastigheter upp till 10 gånger snabbare än vanliga Ethernet-anslutningar. Sammantaget är det en router som ger bra valuta för pengarna.

20% RABATT
TP-Link Archer C6 - AC1200 Router WIFi, Doble Banda (5GHz/2.4GHz), 5xPuertos Gigabit, 4xAntenas Externas, MU-MIMO, WPA3, Modo Punto de Acceso, Tecnología OneMesh, Color Negro
 • WIFI DOBLE BANDA 802.11 AC - Conexiones simultáneas de 2.4GHz 300 Mbps y 5GHz 867 Mbps para 1200 Mbps de ancho de banda total disponible
 • COBERTURA MEJORADA - Cuatro antenas externas con tecnología Beamforming extienden y concentran las señales Wi-Fi
 • MU-MIMO - Tecnología MU-MIMO para transmitir y recibir datos en tres flujos simultáneamente, lo que hace que la comunicación entre dispositivos sea aún más eficiente
 • PUERTOS ETHERNET GIGABIT - Equipado con 4 puertos LAN 10/100/1000 mbps y 1 puerto WAN 10/100/1000 mbps
 • SEGURIDAD WPA3 -El último protocolo de seguridad Wi-Fi, WPA3, ofrece nuevas funciones para mejorar la ciberseguridad en las redes personales

TP-Link TL vs Archer: Vilken trådlös router skulle du välja?

Nu när vi har kollat in de viktigaste funktionerna hos de trådlösa routrarna i TP-Links TL- och Archer-serier är det dags att välja vilken vi tycker är mest intressant. Det går inte att förneka att Archer-serien är mer avancerad än TL, särskilt när det gäller hastighet. De är också kompatibla med nyare WiFi-standarder, vilket gör dataöverföringen mer effektiv.

Problemet är att de i allmänhet är dyrare, även om vi måste erkänna att ingen av de fyra är upprörande prissatta med tanke på deras funktioner. Därför måste vi titta på de tekniska specifikationerna för att bestämma oss.

Ärligt talat skulle mitt beslut vara att gå för TP-Link Archer C6, eftersom det verkar för mig att vara det bästa värdet för pengarna router. Den har inte lika mycket hastighet som Archer X53, men den hastighet den har är tillräcklig för mina behov. Men om du behöver mer datahastighet eftersom du har fler enheter i samma nätverk är Archer X53 också ett bra alternativ.

TL-modellerna är å andra sidan mer idealiska för hemmiljön, eftersom deras hastighet vanligtvis är tillräcklig för ett hem och de är billigare. Med det sagt, fundera på vad du har för sökpreferenser och välj den som passar bäst. Med TP-Link är kvalitet garanterad.